c S

WikiLeaks objavil na tisoče novih ameriških diplomatskih depeš

26.08.2011 13:28 London, 26. avgusta (STA) - Spletna stran WikiLeaks je v noči na četrtek objavila več tisoč tajnih diplomatskih depeš z ameriških veleposlaništev po svetu, ki se med drugim nanašajo na Irak, Libijo in Izrael. Med temi je tudi 38 depeš z ameriškega veleposlaništva v Ljubljani, ki se nanašajo na Slovenijo, od teh nekatere tudi na odnose s Hrvaško.

WikiLeaks je pred dnevi prek družbenega omrežja Twitter sporočil, da bodo v teh dneh na svoji spletni strani objavili več kot 100.000 še neobjavljenih tajnih depeš ameriškega State Departmenta. Te se med drugim nanašajo na razmere v Iraku in Afganistanu, ameriške odnose z Izraelom, številne pa tudi na Libijo.

Depeš o Libiji je skupno 349, med drugim pa razkrivajo prizadevanja ameriškega predsednika Georgea Busha mlajšega in njegovega naslednika Baracka Obame za izboljšanje odnosov s to državo po obisku tedanje ameriške državne sekretarke Condoleezze Rice v Tripoliju, poroča nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung v današnji izdaji.

Nekatere od depeš poročajo tudi o aktivnostih kitajske vojske in zaskrbljenosti Američanov nad kitajsko jedrsko varnostjo, druge pa tudi o stališču ZDA do venezuelskega predsednika Huga Chaveza in o Kubi.

Z ameriškega veleposlaništva v Ljubljani je objavljenih 38 depeš, številne pa se nanašajo na diplomatske aktivnosti Slovenije na zunanjepolitičnem področju. Nekaj jih govori tudi o odnosih s Hrvaško, ena celo omenja aretacijo nekdanjega prvaka SLS Janeza Podobnika s strani hrvaških policistov septembra 2004 na spornem mejnem območju med državama.

WikiLeaks je sicer objavil precej več depeš z ameriškega veleposlaništva v Zagrebu, skupno 1152, od teh pa se številne nanašajo tudi na dvostranske odnose med Hrvaško in Slovenijo.

Wikileaks je novembra lani začel objavljati več kot 250.000 tajnih depeš ameriškega State Departmenta, vendar jih je vse do pred dnevi objavil v manjšem številu, tokrat pa je napovedal objavo več kot 100.000. Doslej jih je bilo po podatkih, ki jih na svoji spletni strani navaja WikiLeaks, objavljenih več kot 97.000.

Depeše, ki se nanašajo na obdobje med decembrom 1966 in februarjem 2010, izvirajo z 274 ameriških veleposlaništev, konzulatov in diplomatskih misij po svetu.