c S

Srbi na Kosovu pisali generalnemu sekretarju ZN

26.08.2011 13:27 Kosovska Mitrovica, 26. avgusta (STA) - Župani štirih občin na severu Kosova, kjer živi večinsko srbsko prebivalstvo, so v pismu generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu opozorili, da so mirovne sile Kfor presegle svoje pristojnosti, kar je pripeljalo do poslabšanja položaja Srbov v tem delu Kosova, ki so jim kršene človekove pravice in normalno življenje.

Župani občin Leposavić, Kosovska Mitrovica, Zubin potok in Zvečan so v pismu, ki so ga v četrtek poslali Banu, opozorili, da so sile Kfor presegle svoje pristojnosti, medtem ko misiji Unmik in Eulex svojih pristojnosti ne izvajata. Zato po njihovih besedah prihaja do resnih kršitev človekovih pravic srbskega prebivalstva, poroča srbska tiskovna agencije Beta.

Ob tem so še opozorili, da Kfor namesto obvez iz resolucije ZN 1244 "izvaja represijo nad srbsko skupnostjo in nad civilnim prebivalstvom, lokalno samoupravo pa označuje za kriminalne elemente".

Zahtevali so tudi, da naj Kfor in oblasti v Prištini nemudoma odpravijo vse ukrepe in prekličejo odločitve, zaradi katerih so bistveno ogrožene človekove pravice, svoboda gibanja in normalno življenje Srbov v tem delu Kosova, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Srbski predstavniki tudi zahtevajo, da naj misija Unmik prevzame glavno vlogo v okviru civilnega življenja na severu Kosova in da se vrne del srbskega osebja z namenom vzdrževanja stikov z mednarodno civilno misijo in mednarodnimi silami.

Varnostni svet in Generalno skupščino ZN pa so pozvali, naj sprejmejo odločitev o tem, da se v roku 60 dni pripravijo strategija in konkretni načrti za vrnitev 200.000 oseb na domove in se tako po 12 letih zaščitijo njihove temeljne človekove pravice, še poroča Beta.

Župani štirih občin so pismo poslali tudi srbskemu predsedniku Borisu Tadiću in premieru Mirku Cvetkoviću, voditeljem večine političnih strank v Srbiji in nekaj ministrom.

Do poziva prihaja po nedavnih napetostih na severu Kosova, ko je skušala Priština 25. julija s posebnimi policijskimi enotami prevzeti nadzor nad dvema mejnima prehodoma na meji s Srbijo. Lokalni Srbi so se temu uprli in postavili cestne barikade.

Strani sta 5. avgusta dosegli dogovor, po katerem so se razmere postopno umirile, izvajanje nadzora na mejnih prehodih pa je znova začasno prevzel Kfor.