c S

Vlada o gospodarskih temah

26.08.2011 08:16 Ljubljana, 25. avgusta (STA) - Finančni minister Franc Križanič je po seji vlade povedal, da načrtujejo zelo varčevalen proračun, proračunski primanjkljaj pa se bo po sedanjih načrtih znižal na 3,25 odstotka BDP. Vlada je obravnavala predlog zakona o davčnih blagajnah in sprejela predlog novele zakona o preprečevanju omejevanja konkurence.

Kot je dejal Križanič, gre za eno bolj korenitih varčevanj v zgodovini neodvisne Slovenije, zato so pogajanja z ministrstvi burna. Premier Borut Pahor pa je medtem dejal, da bo glavni cilj vlade v primeru, da v DZ dobi zaupnico, storiti "vse potrebno, da Slovenija ostane v okviru zdravega jedra evroskupine". Slovenija bo morala povečati konkurenčnost in zategniti pas, pretirano zadolževanje pa ne pride v poštev, je bil odločen.

Vlada je sicer, kot omenjeno, obravnavala predlog zakona o davčnih blagajnah, po nekaterih dopolnilih pa naj bi ga v prihodnjih dneh potrdila na dopisni seji. Med drugim naj bi država po novem subvencionirala uvedbo davčnih blagajn pri zavezancih v višini vsaj 200 evrov za vsako zahtevano nadzorno enoto na sedanje digitalizirane blagajne.

Predlagana novela zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, ki jo je vlada poslala v DZ, medtem vzpostavlja mehanizem za primer, da do 1. januarja 2012 ne bi bili izpolnjeni potrebni pogoji za začetek dela Javne agencije RS za varstvo konkurence.

Vlada je poleg tega obravnavala poročilo o izvrševanju proračuna RS v obdobju od januarja do junija. Do konca junija so bili prihodki realizirani v skupni višini 47,5 odstotka sprejetega proračuna (49,7 odstotka predloga rebalansa) in odhodki v višini 48,5 odstotka sprejetega proračuna za leto 2011 (50,4 odstotka predloga rebalansa). Na realizacijo odhodkov je vplivalo tudi že zadržano izvrševanje državnega proračuna v fazi priprave rebalansa proračuna.

Poleg tega je obravnavala poročilo o odobritvi pete tranše posojila Grčiji. Delež RS v celotnem izplačilu te tranše posojila Grčiji je znašal 26,5 milijona evrov. Obravnavala je tudi drugo poročilo o poroštvu RS in odobrenih posojilih za finančno pomoč Irski in Portugalski.

Ministrstvu za promet pa je dala soglasje k pričetku postopka javnega naročila za izvedbo projekta dokončanja del pri novogradnji objekta B in obnovi objekta A potniškega terminala letališča Maribor po odstopu od pogodbe. Gre za projekt, sofinanciran s strani EU, ki naj bi bil predvidoma končan aprila 2011. Zaradi dogodkov, povezanih z glavnim izvajalcem del - družbo SCT, je bil realiziran približno v višini 70 odstotkov. Ocenjena vrednost javnega naročila znaša okrog štiri milijone evrov brez DDV, naročnik pa bo novega izvajalca poskušal poiskati s postopkom s pogajanji po predhodni objavi. Pogodba bi naj bila sklenjena za obdobje osem mesecev; toliko časa je namreč potrebnega za dokončanje del.

Vlada je sprejela sklep o spremembah in dopolnitvah sklepa o ustanovitvi Javne agencije za železniški promet RS (AŽP). Veljati bo začel dan po objavi v Uradnem listu RS. Novela zakona o železniškem prometu namreč nalaga AŽP, da v osmih mesecih od uveljavitve, to je do 11. septembra 2011, od družbe Slovenske železnice prevzame naloge, povezane z izdelavo voznega reda omrežja in zaračunavanjem ter pobiranjem uporabnine. Sklep o ustanovitvi AŽP je zato treba spremeniti tako, da bodo agenciji poleg nalog dodeljevanja vlakovnih poti ter določanja, zaračunavanja in pobiranja uporabnine dodeljene tudi naloge izdelave, sprejemanja in objave voznega reda omrežja ter nadzora nad izvajanjem voznega reda omrežja. Zaradi prevzema izdelave voznega reda omrežja in izvajanjem nadzora nad izvajanjem voznega reda omrežja bo AŽP morala zaposliti 16 novih sodelavcev in nabaviti ustrezno programsko (računalniško) opremo za izdelavo voznega reda omrežja.

Poleg tega je sprejela odgovor na pisno vprašanje poslanca Janeza Ribiča v zvezi s povrnitvijo potnih in nastanitvenih stroškov za Hartmuta Mehdorna ter preostalimi stroški za svetovanje v zvezi s Slovenskimi železnicami. Pojasnila je, da potni stroški za Mehdorna po podatkih iz kabineta predsednika vlade znašajo skupaj 18.125,85 evra. Te podatke je prometno ministrstvo prejelo brez dodatnih specifikacij in dokazil, zato so 12. julija 2011 Mehdorna za njih zaprosili. Do danes jih še niso prejeli, bodo pa le ti podlaga za plačilo. Poslancu je v odgovoru tudi pojasnjeno, da je ministrstvo za promet družbi Roland Berger v februarju 2011 posredovalo dopis, s katerim so jih obvestili, da ministrstvo računa v višini 476.000 evrov ni prejelo ter da ni pravne podlage za njegovo izplačilo.

Sprejela je tudi odgovor na poslansko pobudo Sama Bevka v zvezi s sanacijo plazu Znosnice in državne ceste Col-Ajdovščina. Pojasnila je, da je bila za popravilo regionalne ceste preko plazu Znosnice naročena in tudi že izdelana projektna dokumentacija. Sledila je objava razpisa, vendar pa predlog izbranega izvajalca ni objavljen, ker za izvedbo ni zagotovljenih sredstev. Na današnji seji pa je vlada naročila, naj prometno ministrstvo skupaj z ministrstvom za finance v okviru priprave sprememb proračuna za leto 2012 in priprave proračuna za leto 2013 poskuša najti potrebna finančna sredstva, da bi lahko čim prej pristopili k projektu sanacije plazu in regionalne ceste.

Vlada je sprejela tudi odgovor na pisno vprašanje poslanca Zvonka Černača v zvezi s črpanjem evropskih sredstev. V njem poudarja, da je črpanje v Sloveniji uspešno, v primerjavi z drugimi članicami EU pa Slovenija zaseda šesto mesto med 27 državami članicami glede na povrnjena sredstva iz evropskega proračuna.

Obenem se je seznanila s pisno informacijo ministrstva za finance o stanju v slovenskem bančnem sistemu, ki se nanaša na poslovanje bank v juniju. Bilančna vsota bank je junija znašala 49,8 milijarde evrov in se je glede na maj zmanjšala za 183 milijonov evrov oziroma za 0,4 odstotka.

Poleg tega je DZ posredovala podatke o stanju in gibanju davčnega dolga poslovnih subjektov (gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov posameznikov), ki na dan 30. junij 2011 presega znesek 4000 evrov. Davčni dolg poslovnih subjektov, katerih davčni dolg na omenjeni dan presega 4000 evrov, znaša 598,3 milijona evrov, nanaša pa se na 11.777 zavezancev.

Vlada je sprejela stališče k predlogu spremembe evropske uredbe o ustanovitvi Evropskega sklada za prilagoditev globalizaciji. Slovenija načeloma podpira predlog spremembe uredbe, s katero se začasno odstopanje, ki preneha veljati 30. decembra 2011, podaljša do 31. decembra 2013.

Glede na ločeno sprejeta stališča podpira tudi evropska prizadevanja po zmanjšanju emisij žveplovih oksidov iz pogonskih goriv, ki se uporabljajo na plovilih, predlog direktive o plovilih za rekreacijo in osebnih plovilih ter namen Evropske komisije o predlogu uredbe o evropski standardizaciji.

Ob vsem tem je vlada še izdala uredbo o izvajanju evropske uredbe o pravicah in obveznostih potnikov v železniškem prometu.

Sprejela je tudi spremembe uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo. S sprejetimi spremembami in dopolnitvami je uredba o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo usklajena s pravnim redom EU.

Izdala je tudi uredbo o spremembah uredbe o določitvi zneska specifične in stopnje proporcionalne trošarine za cigarete. Z uredbo se na podlagi zakonsko določene skupne trošarine določata znesek specifične trošarine in odstotek proporcionalne trošarine za cigarete, ki se prodajajo na slovenskem trgu, ter ugotavlja tehtana povprečna drobnoprodajna cena cigaret.

Vlada spremenila svoj sklep z dne 20. julija 2011 v delu, ki se nanaša na ukrep začasnega zadržanja izvrševanja državnega proračuna in izdajanje soglasij k pričetku postopkov javnega naročanja. Glede na to, da so se po uveljavitvi zgoraj navedenega sklepa pojavila različna tolmačenja 4. in 5. točke sklepa in zaradi preprečevanja napačnega razumevanja, se s sklepom natančneje in jasneje določa vsebina.

Poleg tega je vlada potrdila program dela in finančni načrt Javnega zavoda Krajinski park Ljubljansko barje za leto 2011. Za delovanje zavoda je v proračunu za leto 2011 rezerviranih 215.045 evrov, v proračunu Mestne občine Ljubljana pa za program parka 5000 evrov.

Sprejela je tudi letni program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini za leto 2011, s katerim se nadomesti letni program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini, ki ga je vlada sprejela 20. julija 2011. Gre za popravek, s katerim se v preglednici Ukrepi na okoljskem področju zamenjuje besedi Črna in Mežica.

Vlada je imenovala Antona Horžena s 26. avgustom za vršilca dolžnosti direktorja Urada RS za varstvo potrošnikov. Poleg tega je kot predstavnica ustanovitelja Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije imenovala člane sveta inštituta.

Poleg tega je sprejela pobudo za podpis Nagojskega protokola o dostopu do genskih virov ter pošteni in pravični delitvi koristi, ki izhajajo iz njihove uporabe, h Konvenciji o biološki raznovrstnosti.