c S

Zaključuje se prvi sodni proces, ki ga je prevzel ICC

26.08.2011 08:12 Haag, 25. avgusta (STA) - Z zaključnim govorom tožilstva in pozivom k obsodbi obtoženca se je danes začelo zadnje poglavje procesa proti nekdanjemu vodji Unije kongovskih patriotov (UPC) Thomasu Lubangi, poročajo tuje tiskovne agencije. Gre za prvi primer, ki je prišel v obravnavo leta 2002 ustanovljenega Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) v Haagu.

Proces proti Lubangi, ki so ga aretirali marca 2006, se je začel 29. januarja 2009. Zagovarjati se mora zaradi vojnih zločinov, ki naj bi jih zagrešil med državljansko vojno na ozemlju Demokratične republike Kongo med letoma 2002 in 2003, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Tožilstvo 50-letnega Lubango obtožuje urjenja in pošiljanja številnih otrok v vojno, kjer so se spremenili v morilce. Po besedah tožilca Fatouja Bensoude naj bi bil Lubanga "nedvomno kriv" in bi moral biti obsojen. Otroke so po besedah tožilstva po Lubangovem ukazu med vojno v 20 taboriščih po državi urili za plenjenje, ubijanje in posiljevanje.

Otroci Lubangovega ljudstva Hema, pogosto stari komaj deset let, so se po urjenju morali boriti v vrstah UPC in sodelovati v oboroženih enotah Patriotske fronte za osvoboditev Konga, ki se je borila proti ljudstvu Lendu s krvavim ubijanjem njegovih pripadnikov in požiganjem njihovih domovanj.

V Lubangovih enotah je pogosto prihajalo do zlorab mladoletnih deklic, ki so jih vojaki obravnavali kot sužnje za potešitev spolnih potreb.

A Lubanga vztrajno zavrača vse obtožbe in zatrjuje, da ni bil vodja upornikov, ampak politik. Podobni so tudi argumenti njegove obrambe, ki trdi, da je obtoženec zgolj grešni kozel, medtem ko so za najhujše zločine v DRK v resnici odgovorni drugi, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Številne organizacije za zaščito človekovih pravic pa na drugi strani opozarjajo, da je proces proti Lubangi zastavljen preozko, saj obtožnica ne vključuje številnih posilstev, ki naj bi jih vojaki njegovih enot zagrešili med vojno, še poroča AP.