c S

Določitev predčasnih volitev s prehodno določbo v ustavnem zakonu vprašljiva

26.08.2011 08:19 Ljubljana, 25. avgusta (STA) - Določitev datuma predčasnih volitev s prehodno določbo v ustavnem zakonu je po ocenah pravnika Mira Cerarja zelo vprašljiva in bi jo bilo treba natančno preučiti. Taka ustavna sprememba bi bila vprašljiva, ker bi jo sprejemali v predvolilnem letu, poleg tega pa Cerar opozarja, da že sedanja ustavna ureditev jasno določa poti do predčasnih volitev.

Premier Borut Pahor se namerava tudi v primeru izglasovane zaupnice s strankami dogovoriti za razpis predčasnih volitev. Kako slednje izvesti, se še posvetujejo s strankami in pravnimi strokovnjaki, vendar so še najbližje ustavnemu zakonu, ki bi določal fiksen datum volitev v drugi polovici maja, je dejal Pahor.

V istem ustavnem zakonu pa bi bila po njegovih besedah prehodna določba, ki bi določala, da bi v tem mandatnem obdobju opravili volitve v mesecu, za katerega bi dosegli konsenz med političnimi strankami.

Pravnik Cerar je v izjavi za STA opozoril, da bi predlog za tako ustavno spremembo terjal temeljit razmislek strokovnjakov in DZ. Po njegovih ocenah pa bi bil predlog skrajno vprašljiv in nenavaden, ob čemer poudarja, da se ta hip še ne želi opredeliti do "take nenavadne in radikalne ideje".

Po Cerarjevih besedah je načelno sicer mogoče z ureditvijo v ustavi določiti obdobje v letu, ko se morajo izvesti volitve, vendar je "zelo vprašljivo, če bi lahko s prehodno ureditvijo posegli v sedanjo ureditev". Opozarja namreč, da imamo v ustavi že sedaj predvidene mehanizme, kako priti do predčasnih volitev, in "ni nobene potrebe, da bi zato sprejemali ustavni zakon".

Prav tako, dodaja Cerar, obstaja vprašanje, ali je to ustavno dopustno, čeprav se sedaj o tem ne želi izreči.

"Z ustavo se tukaj ne smemo šaliti. Seveda so možne spremembe, toda neke hitre improvizacije, ki bi služile samo trenutni situaciji, so popolnoma nesprejemljive," je odločen pravnik. Če obstajajo resni sistemski razlogi, da se v prihodnje ta ureditev spremeni, naj se po njegovih besedah spremeni po resnem premisleku, "ne pa da posegamo v ustavo zato, ker ima politika trenutno velike zadrege, pa jih ne želi rešiti po veljavni ureditvi, ki to omogoča".

"Reševanje aktualne politične krize z ustavnimi spremembami je resnično zelo vprašljivo, saj ustava ni sredstvo za reševanje aktualnih političnih situacij," še dodaja Cerar.

Po njegovem mnenju pa v primeru, da bo Pahor prejel zaupnico, ni nobene potrebe po predčasnih volitvah. Tedaj se mora "politika vprašati, kaj želi. Če bo podprla vlado, smo v položaju, ko bi bilo nenavadno, da bi želela na predčasne volitve".

Cerar je spomnil tudi, da za sprejem ustavnega zakona potrebujemo dvotretjinsko večino v parlamentu, za odločitev o tem, da gremo na predčasne volitve, pa po sedanji ureditvi potrebujemo le "voljo predsednika vlade in absolutno večino poslancev v parlamentu".