c S

Vlada razrešila dva zastopnika pacientovih pravic

26.08.2011 08:10 Ljubljana, 25. avgusta (STA) - Vlada je danes razrešila Aljo Verbič Krajnc z mesta zastopnice pacientovih pravic za območje Zavoda za zdravstveno varstvo Celje, Vilijan Ortar pa bo mesto zastopnika pacientovih pravic v Murski Soboti zapustil 15. septembra. Slednjega je vlada razrešila zaradi pritožb in ovadb bolnikov, je navedeno v gradivih po seji vlade.

Verbičevo so razrešili zaradi njenih osebnih in zdravstvenih razlogov. Razrešitev Ortarja pa je predlagalo ministrstvo za zdravje zaradi pritožb in ovadb bolnikov nad ravnanjem zastopnika pacientovih pravic v Murski Soboti.

Ministrstvo bo sprožilo postopek javnega poziva k novim kandidatom za zastopnike, na podlagi katerega bo na ministrstvu imenovana komisija izmed predlaganih kandidatov izbrala dva kandidata za vsako območje ter ju predlagala vladi v imenovanje. Končni rok za imenovanje dveh novih zastopnikov bo dva meseca in pol od objave javnega razpisa.

V času od razrešitve do imenovanja novih zastopnikov pacientovih pravic, bodo bolniki preusmerjeni na druge zastopnike v Sloveniji, so še navedli v gradivih po seji vlade.

Vlada je danes tudi potrdila aneks dva k splošnem dogovoru za letošnje leto ter določila besedilo predloga novele zakona o pacientovih pravicah in ga poslala v DZ. S spremembami zakona želi vlada urediti pravico do drugega mnenja, obveznost izvajalca zdravstvene dejavnosti pri zagotavljanju kakovostne in varne zdravstvene oskrbe, nadzor nad zakonom z uvedbo inšpekcijskega nadzora in širitev prekrškovnih določb.

Prav tako namerava s spremembami urediti nadzor nad zastopniki pacientovih pravic in komisijo za varstvo pacientovih pravic, vodenje čakalnih seznamov, čakalna doba, čakalni čas, zagotavljanje verske duhovne oskrbe ter področje pojasnilne dolžnosti ter privolitve v estetski medicinski poseg.

Za danes je bila na to temo predvidena tudi novinarska konferenca, vendar so ta teden strokovni sodelavci, ki pokrivajo te teme, odsotni zaradi bolezni, minister Marušič pa se je udeležil upravnega odbora Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, so sporočili iz ministrstva za zdravje.