c S

Sojenje Boštjanu Šobi že čez mesec dni

25.08.2011 16:06 Ljubljana, 25. avgusta (STA) - Sojenje Boštjanu Šobi, soobtoženemu v primeru Šuštar, bodo začeli soditi že 26. septembra, so sporočili z ljubljanskega okrožnega sodišča. Šoba se je po šestih letih v Slovenijo vrnil 19. avgusta, na sojenje pa bo počakal v priporu.

Šobi in nekdanjemu sekretarju na ministrstvu za gospodarstvo Borisu Šuštarju ter še šestim soobtoženim so sodili zaradi zlorabe položaja. Šoba je v tistem času, leta 2005, odšel na službeno pot v Kanado, od koder pa se ni vrnil. Sodišče je zato postopek proti Šobi izločilo in mu bodo sodili ločeno.

Šuštarja so medtem, julija 2007, v njegovi odsotnosti obsodilo na šest let zapora. Tudi Šuštar je odšel v Kanado, Sloveniji pa so ga izročili oktobra istega leta .

Na leto in pol je sodišče obsodilo Stanislava Droljca. Ostali obtoženi pa so bili, z izjemo Aleksandra Hatlaka in Roberta Černeta, ki sta bila oproščena, obsojeni na različne pogojne kazni s preizkusno dobo treh let.

Kanadski policisti so Šobo prijeli avgusta 2007 na podlagi tiralice, vendar so ga po treh mesecih izpustili. Nato so ga znova prijeli februarja 2009. Slovensko ministrstvo za pravosodje je od kanadskih kolegov 15. julija letos prejelo odločbo, da se dovoli predaja Šobe Sloveniji, kar so tudi izvedli konec minulega tedna. Izročen mu je bil sklep o priporu, na katerega Šoba ni podal ugovora.

Ker gre torej za priporno zadevo, so na okrožnem sodišču pojasnili, da so take zadeve prednostne. Prva obravnava bo torej 26. septembra, druga pa dva dni kasneje. Naslednje obravnave je sodnica Dejana Fekonja razpisala za 5., 10. in 12. oktober.