c S

Tudi po morebitni izglasovani zaupnici na predčasne volitve

25.08.2011 16:03 Ljubljana, 25. avgusta (STA) - Premier Borut Pahor bo v začetku septembra na izpraznjena ministrska mesta predlagal nove kandidate ter na predlog vezal zaupnico, to odločitev pa je danes podprla tudi Pahorjeva ministrska ekipa. V primeru izglasovane zaupnice pa se namerava premier z vsemi strankami dogovoriti za razpis predčasnih volitev.

Preostali ministri Pahorjeve vlade so namreč danes razpravljali o političnih razmerah v državi, saj se je po Pahorjevih besedah po odstopu ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal politična nestabilnost še poglobila.

Kot je premier pojasnil na novinarski konferenci po seji vlade, so člani ministrske ekipe podprli njegovo odločitev o popolnitvi položajev v vladi ter vezavi zaupnice na to odločitev državnega zbora. Po Pahorjevem prepričanju je to najboljša izmed možnosti, ki jih Slovenija ima.

Predlog kandidatur naj bi sicer Pahor v DZ vložil v začetku septembra, poslanci pa naj bi o predlogu in s tem posledično o zaupnici vladi odločali v drugi polovici meseca. Glede iskanja kandidatov predsednik vlade pravi, da potrebuje določen čas za pogovor, a bo ekipo v kratkem sestavil ter na ta paket vezal zaupnico.

V primeru izglasovane zaupnice Pahor pričakuje, da bo vlada dobila dovolj politične avtoritete in legitimnosti, da bi se lahko brez poglobitve politične krize dogovorili za predčasne volitve. O načinu izvedbe predčasnih volitev pa se s koalicijskimi in opozicijskimi strankami ter pravnimi strokovnjaki še posvetujejo, pravi Pahor, ki dodaja, da so še najbližje ustavnemu zakonu, ki bi določal fiksen datum volitev v drugi polovici maja.

V istem ustavnem zakonu pa bi bila po Pahorjevih besedah prehodna določba, ki bi določala, da bi v tem mandatnem obdobju opravili volitve v mesecu, za katerega bi dosegli konsenz med političnimi strankami. "Ali je to konec ali v začetku prihodnjega leta," je dodal Pahor.

Do predčasnih volitev pa bi vlada imela polne pristojnosti in kapacitete ter bi predlagala vse ukrepe, ki so potrebni, da Slovenija ostane "v okviru zdravega jedra evroskupine".

Predsednik vlade, kot pravi, pred glasovanjem o zaupnici poslancev ne namerava prepričevati, naj vlado podprejo. "Če menijo, da so argumenti, ki jih bom predstavil, ustrezni, naj zaupnico podprejo, če pa menijo, da je to napačna odločitev, naj je ne podprejo," je dejal.

Opozarja namreč, da vlada deluje kot manjšinska in lahko nekatere ukrepe doseže samo s podporo v DZ. Če torej poslanci ne bodo želeli podpirati nepopularnih ukrepov, naj zaupnice ne podpre samo zato, da bi bila Slovenija politično stabilna, opozarja premier.

Glede na dosedanje pogovore Pahor sicer pričakuje, da bo državni zbor novega predsednika lahko dobil v zelo kratkem času.