c S

Obramba v zadevi Balkanski bojevnik opozarja na Tošićevo nevpletenost v preprodaji droge

25.08.2011 13:10 Ljubljana, 25. avgusta (STA) - Po danes prebranih listinah italijanskih varnostnih in pravosodnih organov v nadaljevanju sojenja v zadevi Balkanski bojevnik obramba opozarja na "nepodprto domnevanje slovenskega tožilstva", da je Dragan Tošić vodil slovenski del mednarodnega narkokartela.

Predsednik senata Gorazd Fabjančič je danes povzel italijanske predloge in odredbe za izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov zoper združbo, ki naj bi se ukvarjala s preprodajo kokaina. Zagovornik prvoobtoženega Dragana Tošića, odvetnik Marko Bošnjak, je ob tem opozoril, da je iz listin razvidno, da je kot glavna figura domnevne hudodelske združbe v Italiji izpostavljen Boško Nedić, ki je znan tudi iz slovenskih listin.

Nedić je nato po Bošnjakovih besedah pobegnil v Srbijo ali Črno goro, od koder naj bi deloval naprej in bil v stiku z ostalimi domnevnimi člani hudodelske združbe "očitno srbske narodnosti". Kot je ob tem opozoril Bošnjak, slovensko tožilstvo zatrjuje, da je Tošić, ki naj bi bil vodja slovenska dela narkokartela, nadzoroval pa naj bi tudi italijanski del preprodajalskega trga, že leta 2008 Nediću dajal navodila.

Bošnjak je pojasnil, da so že na preteklih obravnavah opozarjali, da Tošić Nediću ni dajal navodil in da sploh nista bila v stiku. Ob tem pa je Bošnjak izpostavil, da tudi danes povzete italijanske listine niso izkazale stik Nedića s Tošićem. Po njegovih domnevah so navodila glede preprodaje kokaina v Italiji prihajala iz Srbije, ne pa iz Slovenije. Drugi Tošićev zagovornik, Luka Zajc, je dodal, da italijanski organi na podlagi prikritih preiskovalnih ukrepov v zvezi s Tošićem niso izvedeli nič.

Sojenje domnevnemu slovenskemu delu narkokartela t. i. kralja kokaina Darka Šarića se je začelo 10. maja. Na zatožno klop so poleg Tošića sedli še brata Mirzet in Miralem Lucević, Boštjan Kopčič, Dragan Beljkaš, Anes Selman, Peter Khermayer, Sandra Udrih, Đemajli Manđuka, Robert Šabič, Jakob Remškar, Valter Abramovič, Tadej Poljak, Marko Bublič, Dejan Zupan, Suzana Remškar in Zdenka Kondić.