c S

Vlada danes tudi o rebalansu proračuna in davčnih blagajnah

25.08.2011 08:10 Ljubljana, 25. avgusta (STA) - Vlada naj bi na današnji seji med drugim nadaljevala pogovor glede priprave rebalansa proračuna za prihodnje leto in proračuna za leto 2013. Obravnavala pa bo tudi predlog zakona o davčnih blagajnah in predlog novele zakona o preprečevanju omejevanja konkurence.

Vlada naj bi danes po napovedih premiera Boruta Pahorja iz minulega tedna nadaljevala z delovnimi pogovori glede priprave sprememb proračuna za prihodnje leto in proračuna za 2013.

V njih naj bi nadaljevala zastavljeno konsolidacijo javnih financ, s katero želi javnofinančni primanjkljaj do leta 2013 spravila v okvir pakta o stabilnosti in rasti oziroma pod tri odstotke bruto domačega proizvoda.

Pahor je sicer na zadnji seji vlade pred poletnim premorom napovedal, da bodo že v tem mesecu stekle priprave na oblikovanje obeh proračunskih dokumentov.

Skupaj z rebalansom letošnjega proračuna, ki ga je vlada že poslala v DZ, naj bi to predstavljalo okvir varčevanja Slovenije v prihodnjih letih, a vsaj na kratki rok je veliko odvisno od usode glasovanja o petih novih ministrih, na katero je predsednik vlade vezal zaupnico.

Ministrstvo za finance želi s predlogom zakona o davčnih blagajnah zagotoviti učinkovitejši nadzor nad gotovinskim poslovanjem, posledično pa zagotoviti povečanje javnofinančnih prihodkov na področju davka na dodano vrednost in tudi ostalih dajatev.

Cilj predloga novele zakona o preprečevanju konkurence pa je bolj natančno in pregledno določiti pogoje in roke za začetek dela Javne agencije RS za varstvo konkurence, določiti, da do imenovanja direktorja agencije naloge v.d. direktorja opravlja direktor urada za varstvo konkurence, in urediti prenos zaposlenih iz drugih organov državne uprave za izvajanje podpornih strokovno tehničnih in administrativnih nalog v agencijo.