c S

Gospodarstveniki v luči politične krize za novo stranko

25.08.2011 08:06 Ljubljana, 24. avgusta (STA) - Nekateri slovenski gospodarstveniki v luči politične krize v državi razmišljajo o ustanovitvi nove stranke, je poročala Televizija Slovenija (TVS).

Kot poroča nacionalna televizija, se je glavni izvršni direktor gradbenega podjetja CPL Stanko Petrič naveličal nenehnih obljub oblastnikov, ki v krizi niso sposobni zagnati investicijskih projektov za pomoč gradbeništvu in podjetjem, ki so od njega odvisna. Po njegovem so ljudje siti obljub, zato gospodarstveniki že razmišljajo, "da bi ustanovili neko tretjo stranko, nek tretji blok, ki pa ne bi bil tako politično obremenjen".

Konkretna imena gospodarstvenikov, ki bi bili pripravljeni stopiti v politiko, uradno zaenkrat še niso znana. Več bo znanega v začetku septembra, a kot pravi Petrič, bodo jedro stranke sestavljale osebe, ki nimajo umazane gospodarske preteklosti in v poslovnem svetu njihovo ime nekaj velja.

Za zdaj se neuradno omenja le nekdanji direktor RTV Slovenija in nekdanji prvi nadzornik letališča Ljubljana Janez Čadež, zdaj upokojenec, ki je za TVS pripravljenost za sodelovanje v stranki potrdil.

Tudi prvi mož Julona Edi Kraus je po njihovih navedbah prepričan, da Pahorjeva vlada ne more več voditi Slovenije. Kot je med drugim dejal, se mu zdi čudno, "kako se lahko ta vlada prebija skozi take in drugačne mini krize", ki bodo verjetno pripeljale do nekega "dokončnega kriznega obdobja".

Kljub temu pa Kraus ne razmišlja o vstopu v novo stranko, ker meni, da direktor ne more imeti časa še za politiko in obratno. Kot njegovi številni kolegi bi tudi on raje videl, da bi vlada in poslanci kar najhitreje razrahljali togo delovno pravno zakonodajo, ki bi v krizi omogočala hitrejše odpuščanje in zaposlovanje ljudi. Prav tako bi morala država učinkoviteje varčevati v javnem sektorju, politiki pa bolj sodelovati med seboj in delati za dobro vseh, še poroča TVS.