c S

Agencija za javno naročanje objavila javno naročilo za oddajo falcona v najem

25.08.2011 08:04 Ljubljana, 24. avgusta (STA) - Javna agencija za javno naročanje je na spletni strani pred dnevi objavila javno naročilo za oddajo letala falcon v najem. Da se bodo na naročilo zagotovo odzvali, so za zdaj za STA potrdili v podjetju Linxair, medtem ko v Adrii Airways in Gio poslovnih aviacijah še niso sprejeli dokončne odločitve.

Agencija za javno naročanje je javno naročilo objavila 16. avgusta, v razpisni dokumentaciji za oddajo letala pa je med drugim navedeno, da se letalo oddaja za obdobje petih let. Ponudbe bodo med drugim morale vsebovati dokazila o izpolnjevanju številnih pogojev, med drugim o veljavni operativni licenci, pa tudi garancijo za resnost ponudbe v višini 20.000 evrov.

Kot je zapisano v poglavju o merilih, bo naročnik najugodnejšega ponudnika izbral na podlagi merila najnižje cene. V poglavju o predračunu pa je navedeno, da ponujena cena za uro letenja ne sme presegati 3043 evrov, v nasprotnem primeru bo ponudba izločena. Ponudba mora poleg tega upoštevati vse stroške rednega vzdrževanja letala v času najema, ponudnik pa bo moral za ves čas trajanja pogodbe letalo tudi zavarovati, je še navedeno v razpisni dokumentaciji.

Rok za oddajo ponudb za najem falcona se izteče 27. septembra ob 10. uri, odpiranje ponudb pa bo še isti dan ob 11. uri, in sicer na sedežu agencije na Tržaški cesti 21 v Ljubljani.

Poslovni direktor podjetja Linxair Ludvik Uhan je za STA pojasnil, da so razpisno dokumentacijo za zdaj pregledali v toliko, da so ugotovili, da imajo za oddajo ponudbe še mesec dni časa. V Linxairu se na javno naročilo nameravajo odzvati in bodo zahtevano dokumentacijo oddali v predvidenem roku.

Da se bodo na objavljeno javno naročilo verjetno odzvali, je za STA potrdil tudi Branko Vitamvas iz podjetja Gio poslovne aviacije. Časa za pripravo ponudbe je po njegovi oceni dovolj, vendar pa poudarja, da se bodo o tem v podjetju dokončno odločili do konca septembra.

Glavni izvršni direktor Adrie Airways Klemen Boštjančič pa je za STA pojasnil, da bodo v podjetju najprej podrobno preučili dokumentacijo in se na podlagi tega odločili. "Če bodo pogoji za podjetje sprejemljivi, je bodo na javno naročilo verjetno odzvali, sicer pa ne," je dejal.

Marjan Trilar iz podjetja PartnAir pa je za STA že sredi julija, ko je vlada predstavila svoje nadaljnje načrte glede letala, napovedal, da se na naročilo ne bodo odzvali.

Generalna sekretarka vlade Helena Kamnar je nadaljnje načrte glede uporabe vladnega letala falcon javnosti predstavila 18. julija letos. Pojasnila je, da bo vlada bo poiskala najemnika za falcona, ki bo letalo vzel v upravljanje in bo obenem najvišjim predstavnikom države zagotavljal prevoze po ekonomsko upravičeni ceni. Kot je pojasnila, bodo do takšnih prevozov upravičeni predsedniki republike, vlade in državnega zbora.

Letalo je vlada kupila leta 2001 za 33 milijonov dolarjev, tri leta pozneje pa ga je dala v najem v ZDA. Avgusta 2009 je letalo iz ZDA priletelo v švicarski Basel na servis, oktobra istega leta pa je pristalo na brniškem letališču. Po vrnitvi letala v Slovenijo so se nadaljevala pogajanja s ponudniki za najem letala, vendar je bil razpis neuspešen.