c S

Gadafi se še ne čuti poraženega

25.08.2011 08:03 Tripoli/Bruselj, 24. avgusta (STA) - Libijski voditelj Moamer Gadafi se kljub novemu uspehu, ki so ga v torek z zavzetjem njegovega kompleksa zabeležili uporniki v prestolnici Tripoli, očitno še ne čuti poraženega. Gadafi je v sredo prek zvočnega posnetka dvakrat nagovoril Libijce in dal vedeti, da se ne bo predal. Uporniki so medtem za njegovo prijetje ponudili visoko nagrado.

Potem ko so uporniki v torek prevzeli nadzor nad Gadafijevim kompleksom Bab al Azizija v Tripoliju s tem zadali nov hud udarec že tako majavemu režimu, je libijski samodržec, ki se še vedno skriva na neznanem kraju, ponoči prek zvočnega posnetka nagovoril Libijce.

V posnetku, ki ga je predvajala televizija al Uruba in povzela spletna stran Al Libija, je napovedal, da se bo boril "na zmago ali smrt", svoj umik iz kompleksa Bab al Azizija pa je pojasnil kot umik "iz taktičnih razlogov".

Gadafi se je v jutranjih urah ponovno oglasil in v posnetku za lokalno radijsko postajo dejal, da se je skrivaj sprehodil po Tripoliju in videl ljudi, ki so "pripravljeni braniti mesto". Libijce je pozval, naj prestolnico "očistijo podgan", upornike pa obtožil mučenja in usmrtitev nasprotnikov.

Tudi tiskovni predstavnik režima Musa Ibrahim je prostovoljce pozval, naj se pridružijo boju za režim, in zatrdil, da je v zadnjih urah v Tripoli že prišlo 6500 ljudi, da bi stopili v vrste borcev za Gadafija. Če bodo uporniki nadaljevali s spopadi, bodo režimske sile Libijo spremenile v "vulkan", je še zagrozil.

Po navedbah poročevalcev iz Tripolija so se tam tudi minulo noč nadaljevali spopadi med uporniki in Gadafijevimi silami. V spopadih za prestolnico, ki trajajo že od sobote, je po navedbah libijskega nacionalnega prehodnega sveta umrlo že več kot 400 ljudi, 2000 pa je bilo ranjenih.

Pripadniki sil, zvestih Gadafiju, naj bi v Tripoliju nadzorovali le še dva predela. V enem od teh je tudi luksuzni hotel Rixos, v katerem Gadafijeve sile zadržujejo 35 tujih novinarjev. Ti naj ne bi smeli zapustiti hotela, v katerem so razmere slabe, saj prihaja do izpadov elektrike in ni več tekoče vode.

Uporniki zatrjujejo, da bo bojev konec šele s prijetjem Gadafija. Tega bi radi dobili živega, da bi mu lahko sodili in bi ves svet "spoznal njegove zločine".

Za prijetje Gadafija živega ali mrtvega so tudi objavili nagrado v višini 1,67 milijona dolarjev (dva milijona libijskih dinarjev), je v Tripoliju povedal vodja libijskega prehodnega nacionalnega sveta Mustafa Abdel Džalil.

"Libijski prehodni nacionalni svet podpira pobudo poslovnežev, ki ponujajo dva milijona dinarjev za prijetje Moamerja Gadagafija, živega ali mrtvega," je poudaril Džalil. Obenem je ponudil tudi amnestijo "predstavnikom Gadafijevega ožjega kroga, ki bi Gadafija ubili ali ujeli".

Džalil je sicer za italijanski časnik La Repubblica napovedal, da bodo prve svobodne predsedniške in parlamentarne volitve v Libiji potekale najkasneje v naslednjih osmih mesecih. "Hočemo demokratično vlado in pravično ustavo. Predvsem pa nočemo biti več izolirani od sveta, kot smo bili doslej," je poudaril.

Kot je dejal, nameravajo Gadafiju soditi v Libiji in ga ne bodo izročili Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC) v Haagu. "Gadafijevega obdobja je konec, čeprav se bo zares končalo z njegovim prijetjem in obsodbo za zločine, ki jih je zagrešil," je poudaril Džalil in dodal, da Gadafija in njegove privržence čaka pošten sodni proces.

Rusija je medtem izrazila pripravljenost na vzpostavitev diplomatskih odnosov z libijskimi uporniki, če bi bili ti sposobni poenotiti državo. Kljub uspehom upornikov v zadnjih dneh pa je ruski predsednik Dmitrij Medvedjev prepričan, da v Libiji trenutno še obstaja "dvoje oblasti", katerih predstavniki morajo sesti za pogajalsko mizo in doseči mirovni dogovor. Moskva si sicer želi, da Libija ostane celovita in suverena država, ki bo "obdržala prijateljske odnose z drugimi državami".

Evropska unija pa je v luči zadnjih dogodkov v Libiji prebivalcem te države pripravljena takoj nuditi humanitarno pomoč. Kot so sporočili iz Bruslja, so v dostopnih predelih države že namestili humanitarne zaloge, ki jih bodo s pomočjo človekoljubnih organizacij lahko hitro razdelili ljudem in ustanovam, ki jih potrebujejo.

Evropska komisija je za humanitarno pomoč v trenutni krizi v Libiji zagotovila 80 milijonov evrov. Če zraven prištejemo še vso dosedanjo humanitarno pomoč, je EU s 150 milijoni evrov največji donator Libiji v trenutnih kriznih razmerah, so še sporočili iz Bruslja.