c S

Sodni svet o Sekolcu predvidoma v ponedeljek

25.08.2011 08:02 Ljubljana, 24. avgusta (STA) - Sodni svet, ki bi moral danes odločati o kandidaturi Jerneja Sekolca za slovenskega člana arbitražnega sodišča, je danes prekinil sejo, ker želi opraviti še pogovor s kandidatom, je za STA danes povedal predsednik sveta Miro Cerar. Sekolec je sicer edini kandidat za slovenskega člana sodišča, ki bo odločalo o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Sodni svet se bo sestal predvidoma v ponedeljek, na pogovor pa bo povabljen tudi Sekolec, je dejal Cerar. Sodni svet želi namreč nekatere vidike preveriti še s kandidatom osebno, je ob tem pojasnil.

Sekolec je po Cerarjevih besedah nedvomno "kredibilen kandidat", vendar pa želi sodni svet opraviti še pogovor z njim, saj gre za pomembno vprašanje. Po opravljenem pogovoru pa bo sodni svet odločal o njegovi kandidaturi.

Jernej Sekolec je trenutno podpredsednik londonskega sodišča za mednarodno arbitražo in član stalnega arbitražnega sodišča v Haagu. Je tudi neodvisen arbiter v vrsti stalnih, t.i. institucionalnih arbitraž po vsem svetu in hkrati tudi arbiter v ad hoc arbitražah.

Slovenski arbiter bo sicer eden od petih članov arbitražnega sodišča. Enega bo v arbitražno sodišče imenovala še Hrvaška, tri pa bosta državi izbrali s seznama uglednih strokovnjakov za mednarodno pravo, ki ga bo predstavila Evropska komisija. Na Hrvaškem se postopki za izbiro arbitra še niso začeli; o tem bo najverjetneje tik pred začetkom arbitražnih postopkov odločala vlada v Zagrebu.