c S

Konverzija terjatev v Zvonu Dva morda uspešna

24.08.2011 15:53 Maribor, 24. avgusta (STA) - Predlagana konverzija terjatev v družbi Zvon Dva Holding, ki jo je upnikom predlagala uprava pretežno cerkvene finančne družbe, je bila, kot za zdaj kaže, morda uspešna. Kot je za STA povedala prisilna upraviteljica Vida Gaberc, je glede na to, kar so pregledali danes, najnižji prag za konverzijo dosežen oziroma minimalno presežen.

Zvon Dva, ki je od konca marca v postopku prisilne poravnave, je po potrditvi na skupščini upnike 21. julija pozval k vpisu in vplačilu novih delnic. Okrožno sodišče v Mariboru, ki vodi postopek, je medtem dovolilo spremembo načrta finančnega prestrukturiranja. Za uspešno prestrukturiranje družbe bi morali po mnenju uprave upniki konvertirati 13,636 milijona evrov terjatev.

Kot so napovedovali, so predlog sprejeli v prav tako cerkvenem Gospodarstvo Rast, gre pa za konverzijo skoraj 14 milijonov evrov, ki jim jih je dolžan Zvon Dva. Za Gospodarstvo Rast pa je njegova prisilna upraviteljica Alenka Gril prav ta teden vložila ugovor proti vodenju prisilne poravnave, saj naj bi bile možnosti za njeno uspešnost majhne.

Tudi zato, ker je ta družba prav tako v insolvenčnem postopku, Gabercova, preden bo predvidoma prihodnji teden oddala poročilo, želi najprej prejeti uraden seznam tistih upnikov, ki so do predvidenega roka oddali veljavne izjave.

Možnost konverzije navadnih terjatev v kapital je zajeta tudi v spremenjenem načrtu finančnega prestrukturiranja, ki predvideva tudi hitrejšo dinamiko poplačila upnikov. Višji je tudi odstotek poplačila navadnim upnikom in znaša skoraj 82 odstotkov v letih 2013-2014, medtem ko je bilo v prvotnem načrtu predvideno poplačilo do leta 2014 v višini 67 odstotkov. Med drugim nov načrt predvideva tudi spremenjen denarni tok, saj je predvidenih manj prodaj naložb.

Danes se je sestal tudi upniški odbor Zvona Dva, v katerem so upniki precej različnih mnenj glede nadaljnje usode družbe, glavno besedo pri tem pa bo gotovo imel največji upnik NLB. Kot je znano, pa ta prisilni poravnavi nasprotuje in je že junija na sodišče vložil ugovor proti vodenju postopka prisilne poravnave, saj meni, da ni pogojev za njeno uspešnost.