c S

Pogodbeni delavci v Luki Koper ne izključujejo možnosti stavke

24.08.2011 14:59 Koper, 24. avgusta (STA) - Luški delavci, ki jih zastopa Sindikat izvajalcev pristaniških storitev (SIPS), čakajo na petkovo odločitev nadzornega sveta Luke Koper. Nadzorniki bodo odločali, kako bo Luka Koper sodelovala pri urejanju položaja pogodbenih delavcev. "Če po seji rešitve ne bo, je možna tudi stavka," je za STA povedal predstavnik SIPS Predrag Topić.

Kot je še povedal Topić, naj bi jim predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko zagotovil, da se bo uprava zavzela za rešitev težav in se bo reševanja problematike podpogodbenih delavcev lotila resno.

"Sami smo ponudili tri rešitve, pri čemer se je Veselko z nekaterimi strinjal. S spornimi delodajalci smo tudi dosegli dogovor, in zagotovili so, da bodo sicer po starem sistemu zagotovili in poravnali plačilo opravljenega dela vsem delavcem," je povedal Topić. Po njegovih besedah naj bi jim Veselko tudi zagotovil, da bo nadzornemu svetu rešitev problematike IPS predstavil kot prioriteto.

Kot eno od možnosti, ki jo predlagajo predstavniki SIPS in delavski direktor je tudi ustanovitev socialnega podjetja za posredovanje delovne sile, kot jih poznajo v nekaterih drugih evropskih pristaniščih. Ustanovile bi ga država, občina in Luka Koper. To možnost naj bi po Topićevih besedah podpiral tudi Veselko.

Na SIPS sedaj čakajo predvsem petkovo odločitev nadzornega sveta, kot prioritetno točko pa je Topić navedel dogovor o sprejetju tristranske krovne kolektivne pogodbe, kjer bi bili delavci zastopani kot enakovredni subjekt skupaj z Luko Koper in delodajalci IPS. "Samo na takšen način lahko ohranimo nekakšno zaupanje. Če nadzorni svet ne bo sprejel nobenega od predlogov, bo o nadaljnjih korakih odločal upravni odbor sindikata, po zakonu in teoretično pa obstaja tudi možnost napovedi stavke," je še potrdil Topić.