c S

Mladi na simulaciji ZN v Ljubljani o svetovnih temah

24.08.2011 14:32 Ljubljana, 24. avgusta (STA) - V Ljubljani se danes začenja četrta slovenska simulacija Združenih narodov SiMUN, ki jo organizira društvo za spodbujanje in razvoj mednarodnih odnosov Meos. Med simulacijo, ki bo potekala do 28. avgusta, bodo mladi delegati iz celega sveta razpravljali o aktualnih vprašanjih, s katerimi se sooča mednarodna skupnost.

Tokratna simulacija bo posvečena področju varnosti in stabilizacije. Udeleženci bodo tako obravnavali vprašanja Somalije, vodnih virov v Srednji Aziji, položaja okoljskih migrantov ter problematike trajne suverenosti palestinskih ozemelj, pa tudi razvojno sodelovanje in pomoč najmanj razvitim državam sveta.

Letošnje slovenske simulacije Združenih narodov SiMUN se udeležuje 43 mladih iz Slovenije, Italije, Srbije, Hrvaške, Romunije, Velike Britanije, Češke, Bolgarije, Latvije in Gruzije.

Štiridnevni dogodek se bo danes začel s tradicionalno čajanko z veleposlaniki, ki bodo z udeleženci letos razpravljali o okoljski diplomaciji in njeni vlogi v sodobni mednarodni skupnosti, so sporočili iz Meosa.

Slavnostnemu odprtju simulacije bo danes sledila okrogla miza na temo Prihodnost razvojnih ciljev tisočletja, kjer bodo udeleženci razpravljali z akademiki in poznavalci tega področja. Med njimi bodo Maja Bučar s Fakultete za družbene vede, sodelavka na direktoratu za mednarodno razvojno sodelovanje in razvojno pomoč na zunanjem ministrstvu Ana Kalin, Aleš Kranjc Kušlan z Zavoda Ekvilib in aktivistka na humanitarnem področju Faila Pašić Bišić.

Dogajanje se bo s simulacijo Generalne skupščine in Varnostnega sveta ZN nadaljevalo jutri in v soboto, ko bo udeležence sprejel tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Med simulacijami bodo lahko udeleženci skozi igranje vlog pridobili večplasten pogled na dogajanje v mednarodnih odnosih, simulacije pa jim ponujajo tudi izvrstno priložnost za izboljšanje njihovih pogajalskih in komunikacijskih sposobnosti ter delovanje v skupini.

Poleg simulacije bodo potekale tudi strokovne delavnice in večerne aktivnosti, kjer bo poudarek na medsebojnem druženju ter spoznavanju Slovenije.

Kot so poudarili v Meosu, SiMUN mladim nudi priložnost, da pokažejo svoje znanje, mnenje in ideje ter na ta način sodelujejo pri odločanju o aktualnih mednarodnih vprašanjih.