c S

Poziv k čim prejšnjem končanju predkazenskega postopka najema NPU

24.08.2011 13:01 Ljubljana, 24. avgusta (STA) - Poslanec SDS Vinko Gorenak javno poziva generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja in generalnega direktorja policije Janka Gorška, naj "ukreneta vse potrebno", da bo predkazenski postopek v primeru najema stavbe za potrebe Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) končan čim prej.

Gorenak znova navaja, da predkazenski postopek v zadevi najema prostorov za potrebe NPU na Dimičevi v Ljubljani ne more teči korektno, saj da je med osumljenimi tudi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, ki po zakonu o policiji usmerja in nadzoruje delo policije.

Ob tem ugotavlja, da je tudi "policija ta primer predala tretjemu nižjemu organizacijskemu nivoju, to je Policijski upravi Ljubljana, ki sedaj tako rekoč preiskuje tretji organizacijsko nadrejeni nivo".

Ob tem ne pomni, da da bi se kaj takšnega zgodilo v zadnjih tridesetih letih. Tovrstne sume kaznivih dejanj je vedno obravnavala kriminalistična policija Generalne policijske uprave, trdi poslanec SDS.

Ob tem navaja, da Kresalova v odgovorih na poslanski vprašanji, s katerima je želel izvedeti, v kateri fazi je predkazenski postopek in kdaj okvirno bo končan, ni odgovorila praktično nič, razen to, da predkazenski postopek usmerja tožilstvo in da policija ukrene vse, kar ji tožilstvo naroči. "Njena odgovora, do neke mere, za tako dolg predkazenski postopek krivita tožilstvo," je zapisal.

Zato Gorenak ocenjuje, da "je v razmerah odhoda ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal in v času, ko se je o tej zadevi že izreklo tako računsko sodišče kot tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ter po letu in pol dela institucij, ki ju vodita", prišel čas, da v okviru svojih zakonskih pristojnosti Fišer in Goršek ukreneta vse potrebno, "da bo predkazenski postopek v tej zadevi končan čim prej".

Kresalova se je za odstop z ministrskega mesta odločila potem, ko je Komisija za preprečevanje korupcije 10. avgusta ugotovila, da ravnanje pri najemu prostorov za NPU ustreza definiciji korupcije. Že dan prej je računsko sodišče omenjenemu poslu izdalo tudi negativno mnenje. Danes pa se bo ob 17. uri začela tudi seja sveta LDS, na kateri bodo odločali o zaupnici Kresalovi kot predsednici stranke.