c S

V Rusiji aretirali domnevnega organizatorja umora Politkovske

24.08.2011 11:44 Moskva, 24. avgusta (STA) - Ruske varnostne sile so aretirale nekdanjega visokega predstavnika policije, osumljenega organizacije umora novinarke Ane Politkovske leta 2006 v zameno za plačilo. Aretacija predstavlja pomemben korak naprej v primeru smrti novinarke, znane po ostrih kritikah ruskih oblasti, čeprav naročniki umora še niso znani.

Sedaj upokojeni policijski polkovnik Dmitri Pavljučenkov je osumljen organizacije skupine kriminalcev, ki naj bi izvedla umor, ter dobave orožja, s katerim so umorili rusko novinarko, je danes povedal predstavnik ruskega preiskovalnega odbora Vladimir Markin.

"V skladu z rezultati preiskave je Pavljučenkov od neznanega posameznika prejel ukaz, naj organizira uboj Ane Politkovske v zameno za denarno nagrado, in se s tem strinjal," je pojasnil Markin, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki navaja ruske tiskovne agencije.

Novico o aretaciji Pavljučenkova so v torek prvi objavili v ruskem časniku Nova Gazeta, za katero je delala tudi Politkovska. Slednja je kot ostra kritičarka Kremlja prejela številne mednarodne nagrade za novinarsko delo, v katerem je ruskega premiera Vladimirja Putina, ko je bil še predsednik države, obtoževala, da je nemire v ruski republiki Čečeniji izkoriščal za omejevanje demokracije v državi.

Politkovsko so ubili oktobra leta 2006 v njenem moskovskem stanovanju, njen umor pa je vzbudil ogorčenje povsod po svetu in pokazal, da se ruski novinarji, ki niso naklonjeni režimu, soočajo s pomanjkanjem varnosti. Doslej neuspešna preiskava umora novinarke je sicer vzbudila številne kritike tako v Rusiji kot po svetu.