c S

Celjsko višje sodišče razveljavilo oprostilno sodbo policistu Boberi

24.08.2011 11:45 Celje, 24. avgusta (STA) - Celjsko višje sodišče je razveljavilo sodbo okrožnega sodišča, ki je policista Mateja Bobero lani oprostilo obtožbe, da je storil kaznivo dejanje povzročitve posebno hude telesne poškodbe, ki se je končala s smrtjo Naserja Berishe. Pri tem je v sklepu novemu senatu predlagalo, da mora biti izdelano novo psihiatrično mnenje, poroča današnje Delo.

Senat Okrožnega sodišča v Celju je pred letom dni zavrnil obtožbo glede kaznivega dejanja povzročitve posebno hude telesne poškodbe Berishe, ki se je končala s smrtjo. Ob tem je še menil, da je Bobera povzročil smrt iz malomarnosti, a da je to kaznivo dejanje že zastaralo. Na oprostilno sodbo sta se pritožila tako Boberov zagovornik Daniel Planinšec kot pooblaščenec Gorazd Fišer v imenu družine pokojnega Berishe.

Fišer se je v pritožbi skliceval na zmotno ugotovitev dejanskega stanja. V pritožbi so zahtevali, da se obtoženec spozna za krivega po obtožbi in se kaznuje. Obramba pa se je na sodbo pritožila predvsem zaradi bistvenih kršitev kazenskega postopka.

Višje sodišče je v sklepu o razveljavitvi sodbe zapisalo, da okrožno sodišče zaradi absolutnega zastaralnega kazenskega pregona povzročitve smrti iz malomarnosti sploh ni moglo ugotavljati.

Pri tem pa med drugim dvomi tudi o pravilnost danega mnenja psihiatrične izvedenke Zdenke Čebašek Travnik. Tako mora biti izdelano novo psihiatrično mnenje, njegov izdelovalec pa pred tem ne sme poznati mnenja Čebašek Travnikove, navaja višje sodišče.

Ponovljeno sojenje bo potekalo pred spremenjenim senatom, predsedovala pa mu bo sodnica Jožica Arh Petkovič.

Bobera je aprila 1999 v večernih urah na Cinkarniški ulici v Celju med begom ustrelil tedaj 27-letnega Naserja Berisho. Dva strela sta Berisho tako hudo ranila, da je umrl na poti v celjsko bolnišnico.