c S

Sanader trdi, da Merklova ni zahtevala njegovega odstopa

24.08.2011 11:04 Zagreb, 24. avgusta (STA) - Bivši hrvaški premier Ivo Sanader je v torek zanikal trditve Hrvaške televizije (HTV), da ga je v odstop s premierskega položaja leta 2009 prisilila nemška kanclerka Angela Merkel. Sanader je preko svojih odvetnikov sporočil, da je bilo ravno nasprotno in da ga je Merklova poskusila prepričati, naj ostane na položaju.

"Navedbe, ki so bile objavljene v Dnevniku, da je nemška kanclerka Angela Merkel prepričala ali prisilila Iva Sanaderja, naj odstopi zaradi domnevne vpletenosti v afero Hypo ali kakršnega koli drugega razloga, niso točne," je sporočil Sanader iz zagrebškega zapora v odzivu na ponedeljkovo poročanje HTV.

"Ravno nasprotno, nemška kanclerka je 1. julija 2009, preden je Ivo Sanader odstopil, v daljšem telefonskem pogovoru vztrajno prepričevala takratnega premiera, naj ne odstopi," sta pojasnila Sanaderjeva odvetnika Goran Suić in Čedo Prodanović. Dodala sta, da je omenjeni telefonski pogovor potekal v nemščini ob navzočnosti priče.

Medijska ugibanja o pritiskih Merklove na Sanaderjev odhod iz premierskega urada so se pojavila ob ponedeljkovem uradnem obisku nemške kanclerke na Hrvaškem. Hrvaški mediji so poročali, da naj bi bila Merklova seznanjena z domnevnimi Sanaderjevimi malverzacijami v poslovanju Hypo Alpe Adria Banke na Hrvaškem in da je zahtevala njegov odstop.

Na Hrvaškem še zmeraj občasno ugibajo o resničnih razlogih Sanaderjevega odstopa. Sicer so bivšemu premierju prejšnji teden podaljšali pripor še za dva meseca zaradi nevarnosti, da bi bivši premier na prostosti lahko vplival na priče ali pa bi skušal znova zbežati iz države. Sanader je v zagrebškem zaporu od 17. julija, potem ko ga je izročila Avstrija, ki ga je prijela 18. decembra lani.

Hrvaško tožilstvo je proti njemu sprožilo šest preiskav zaradi suma korupcije in zlorabe položaja, med drugim tudi zaradi domnevnih provizij, ki naj bi jih sprejel od Hypo banke sredi 90. let, ko je posredoval pri večmilijonskem posojilu koroške banke hrvaški vladi.