c S

(Ne)varna razmerja

24.08.2011 10:46 Ljubljana, 24. avgusta (STA) - Čeprav bi Sloveniji pred volitvami zelo prav prišel temeljit razmislek o spremembah, ki bi državo iztrgale iz dušečega objema strankokracije, bodo glavna politična tema letošnje jeseni očitno volitve same. Kar je le še en dokaz več, da vrhove naših strank zanima zgolj oblast in delitev plena po volitvah, piše v Dnevniku Jože Poglajen.

Pritisk javnosti je očitno prepričal tudi večino v vrhu vladajočih socialdemokratov. Tako so na nedavnem sestanku sveta stranke sklenili, naj predsednik vlade Borut Pahor pripravi listo petih manjkajočih ministrov in nanjo veže zaupnico. Po logiki bi pričakovali, da mora Pahor za to, da ostane na oblasti, dobiti več kot polovico glasov vseh poslancev. Toda po poslovniku je za imenovanje ministrov dovolj navadna večina.

Ta manever z zaupnico na listo ministrov mu vsekakor daje veliko možnosti, da ostane še naprej na oblasti. Predvsem zato, ker je v klopeh bolj malo poslancev, ki bi jih res zanimala imena peterice mogočih enoletnih ministrov.

Zagotovo bodo za listo glasovali poslanci SD in LDS. To napovedujejo tudi vsaj štirje nepovezani poslanci. Tako smo že pri številki 37. Potem je tu še peterica Jelinčičevih poslancev, ki jim predčasne volitve prav nič ne dišijo. Tako lahko Pahor še s kakšnim od poslancev DeSUS zbere večino, ki bi ga obdržala na oblasti do prihodnjega poletja. Kakšna bi ta oblast bila, pa je že drugo vprašanje, sklene komentator.