c S

EU zaostrila sankcije proti Siriji

24.08.2011 10:45 Bruselj, 24. avgusta (STA) - Evropska unija je v znak nasprotovanja nasilnemu zatiranju protestnikov v Siriji danes zaostrila sankcije proti tej državi. Unija sicer namerava prepovedati tudi uvoz nafte iz Sirije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V uradnem listu EU je bil danes objavljen seznam 15 vodilnih predstavnikov sirskega režima, za katere velja prepoved potovanja v unijo, njihovo premoženje v EU pa so zamrznili. Na seznamu unije je tako zdaj skupno 50 predstavnikov Sirije. EU je tudi prepovedala sodelovanje s petimi sirskimi državnimi ustanovami.

Svet EU medtem pripravlja prepoved uvoza nafte iz Sirije v EU. Po navedbah diplomatskih virov v Bruslju, na katere se sklicuje dpa, bo ta ukrep predvidoma stopil v veljavo v začetku septembra. Sirija na dan proizvede 380.000 159-litrskih sodov nafte; največ je izvozi v evropske države, predvsem Nemčijo, Italijo in Francijo.

EU se je za nove sankcije odločila, ker režim predsednika Bašarja Al Asada kljub opozorilom mednarodne skupnosti še naprej nasilno zatira protestnike proti režimu. EU je sankcije proti Siriji nazadnje zaostrila 1. avgusta.