c S

Kresalova danes po zaupnico na sejo sveta stranke

24.08.2011 08:16 Ljubljana, 24. avgusta (STA) - Predsednica LDS Katarina Kresal bo po odstopu z mesta ministrice za notranje zadeve zaradi nepravilnosti pri najemu prostorov za NPU danes šla po zaupnico na svet stranke. Medtem, ko uživa zaupanje ožjega vodstva, pa se je Blaž Kavčič, ki je s Kresalovo maja izgubil tekmo za predsedniško mesto LDS, že zavzel za njeno razrešitev.

Kresalova se je za odstop z ministrskega mesta odločila potem, ko je Komisija za preprečevanje korupcije 10. avgusta ugotovila, da ravnanje pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) ustreza definiciji korupcije. Že dan prej je računsko sodišče omenjenemu poslu izdalo tudi negativno mnenje.

Predsednica LDS bo sedaj preverila zaupanje v svoji stranki, kljub temu, da so ji delegati LDS vnovičen mandat za vodenje stranke zaupali že konec maja letos. Tedaj se je z njo v tekmi za predsedniško mesto pomeril predsednik državnega sveta in član LDS Blaž Kavčič, ki je bil kritičen do povezave LDS s politično-gospodarskimi elitami. Zadnji dogodki v LDS pa po njegovem mnenju še krepijo občutek o "zlitosti LDS z vplivom elit v Sloveniji".

Predsednik sveta LDS Anton Anderlič pričakuje argumente Kresalove, čeprav osebno ne vidi razlogov za to, da bi morala oditi z mesta predsednice LDS. V stranki so prepričani, tako je Anderlič dejal ob odstopu Kresalove, da njena poteza "prihodnosti LDS ne bo zamajala".

Kresalovo podpira tudi podpredsednik LDS Borut Cink. Ta danes pričakuje živahno razpravo o položaju, v katerem so se znašli, saj imajo člani sveta številna vprašanja, povezana z odstopom Kresalove z mesta ministrice.

Svet LDS bo danes v Ljubljani verjetno razpravljal tudi o političnih razmerah in o položaju, v katerem se je znašla Slovenija. V septembru bo namreč DZ potrjeval pet novih ministrov, na katere bo premier vezal zaupnico.