c S

Nadaljujejo se spopadi za Tripoli, o Gadafiju ni sledu

24.08.2011 08:10 Tripoli, 23. avgusta (STA) - V Tripoliju so se nadaljevali srditi spopadi med silami libijskega voditelja Moamerja Gadafija in uporniki, ki skušajo prevzeti nadzor nad prestolnico. Nepričakovani nastop Gadafijevega sina Seifa al Islama, za katerega so uporniki trdili, da so ga prijeli, je pokazal, da dogajanje v Tripoliju ostaja negotovo, Gadafi pa še ni povsem premagan.

Po ponedeljkovih spodbudnih novicah iz Tripolija, da so libijski uporniki prevzeli nadzor nad večino prestolnice, so v torek tam potekali novi srditi spopadi. Po hitrem prodoru upornikov so nekateri na Zahodu v ponedeljek že napovedovali skorajšnji padec Gadafijevega režima, v torek pa so tudi uporniki morali priznati, da sil libijskega samodržca še niso zlomili.

Prestolnico z okoli dvema milijonoma prebivalcev je pretreslo več eksplozij, po ulicah pa je odmevalo streljanje, mesto pa so preletavala letala zveze Nato. Najhujši spopadi so med drugim potekali v bližini Gadafijevega kompleksa Bab al Azizija.

Za nov preobrat in negotovost, kaj se dogaja v prestolnici, je poskrbel Gadafijev sin Seif al Islam, ki naj bi ga prijeli uporniki. Al Islam se je ponoči pojavil pred novinarji v Tripoliju in zatrjeval, da bodo upor zatrli. Tuje novinarje je popeljal skozi dele prestolnice, ki so še vedno v rokah Gadafijevih sil, med drugim v okolico kompleksa Bab al Zazija in sosesko Bu Slim.

Uporniki so sicer še v ponedeljek zatrjevali, da nadzorujejo že okoli 95 odstotkov prestolnice. Je pa tudi tiskovni predstavnik upornikov Mohamed Abdel Rahman opozoril, da so Gadafijeve enote na obrobju Tripolija in so lahko "v središču mesta v pol ure".

Uporniki so bili sicer presenečeni nad poročili, da je Seif al Islam svoboden, so ob tem potrdili, da je iz hišnega pripora, kamor so ga zaprli v ponedeljek, pobegnil še en Gadafijev sin, Mohamed.

Za zdaj tudi ni znano, kje se nahaja Moamer Gadafi. Seif al Islam je zatrdil, da sta Gadafi in njegova družina še vedno v Tripoliju, vendar pri tem ni želel razkriti, kje se skriva libijski voditelj, ki za zdaj ne kaže znakov, da se želi predati.

Iz urada bivšega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića je sicer prišla novica, da se je Mesić v ponedeljek v Zagrebu srečal z veleposlaniki ZDA, Rusije in Kitajske, da bi jim posredoval osebno sporočilo libijskega voditelja. Slednji naj bi v pismu, ki ga je Mesić prejel prejšnji teden, izrazil pripravljenost, da odstopi, če bo Nato ustavil napade v Libiji.

Zveza Nato je spričo dogajanja v Tripoliju medtem ocenila, da situacija v libijski prestolnici ostaja nevarna, in sporočila, da bo nadaljevala z obstreljevanjem sil, zvestih Gadafiju, če se bodo te še naprej borile. Obenem so v Natu znova zatrdili, da tarča njihovih napadov niso posamezniki, vključno z Gadafijem, in ocenili, da je Gadafijev konec blizu.

Zavezništvo je v Bruslju tudi sporočilo, da bi lahko igralo vlogo v Libiji tudi po padcu Gadafijevega režima. "Nato je pripravljen pomagati v podporni vlogi, če bo to potrebno in zaželeno," je izjavila tiskovna predstavnica Nata Oana Lungescu.

Da Gadafijeve sile še niso povsem premagane, sta sicer posvarila francoska ministra za zunanje in obrambne zadeve, Alain Juppe in Gerard Longuet. Juppe je ob tem izrazil upanje, da se bo zračna operacija zveze Nato v Libiji končala "čim prej, ko bo to mogoče".

O načrtih za obdobje po pričakovanem zlomu Gadafijeve oblasti bo v četrtek v Carigradu na ravni političnih direktorjev zunanjih ministrstev razpravljala kontaktna skupina za Libijo. Članice kontaktne skupine pa bodo tudi preučile ponudbo Francije, da bi v Parizu gostila srečanje skupine na ministrski ravni, ki bi se ga udeležili tudi predstavniki libijskega prehodnega sveta.

Zahodni voditelji medtem še naprej izražajo podporo upornikom. V sredo se bosta tako italijanski premier Silvio Berlusconi v Milanu kot francoski predsednik Nicolas Sarkozy v Parizu srečala z Mahmudom Džibrilom, ki ima v nacionalnem prehodnem svetu vlogo premiera.