c S

Hrvaški mediji navdušeni nad slovensko aplikacijo Supervizor

24.08.2011 08:09 Zagreb, 23. avgusta (STA) - Hrvaški mediji so navdušeno poročali o slovenski spletni aplikaciji Supervizor, ki so je danes predstavili v Ljubljani. V prvih odzivih poudarjajo, da Supervizor omogoča državljanom spremljanje in raziskavo načinov uporabe proračunskega denarja, ko gre za poslovanje državnih institucij. Sprašujejo se, kdaj bodo imeli podobno aplikacijo na Hrvaškem.

Medtem ko se Hrvaška (ne)uspešno bojuje proti korupciji v vsakem delu družbe, je Slovenija naredila še enega izmed pomembnih korakov proti bolj okrepljeni pravni državi, piše Jutarnji list na svoji spletni strani. "Radi bi pomislili, kako je tudi Hrvaška korak do zagona podobnega projekta," sklene zagrebški časnik.

Tudi spletni portal Index.hr se sprašuje, kaj še čakajo na Hrvaškem, da bi uveljavili podobno aplikacijo, ki bo omogočala vpogled v tok denarja med javnim in zasebnim v delu, ko gre za blago in storitve. "Slovenija se je tudi na ta način odločila obračunati z vse večjo korupcijo", dodaja Index.hr. Pojasnjuje, da se problem korupcije sistematično zvišuje vsako leto v okviru raziskav percepcije korupcije med državljani.

Bravo za naše sosede, kličejo s portala Poslovni plus, ki izpostavljajo, da lahko slovenski državljani z nekaj kliki pridejo do informacij o vseh transakcijah med slovenskimi zasebnimi podjetji in slovensko državo. Obenem poročajo, da se bodo morda nekatere informacije lahko "izgubile" na poti iz papirnatih dokumentov v spletni arhiv Supervizorja.

Hrvaški mesečnik Banka magazin na svoji spletni strani poroča, da bodo podatke za Supervizorja prenavljali vsak mesec, ter da slovenska komisija za preprečevanje korupcije, ki je postavila aplikacijo, ne bo prevzela odgovornost za točnost informacij.