c S

Japonski premier potrdil skorajšnji odstop

23.08.2011 14:48 Tokio, 23. avgusta (STA) - Japonski premier Naoto Kan je danes potrdil, da bo odstopil, potem ko parlament ta teden potrdi dva ključna zakona. Kot pričakuje, bo njegov naslednik prevzel položaj že naslednji teden. Njegova stranka naj bi sicer o novem predsedniku odločala v ponedeljek, v torek 30. avgusta pa ga bo po pričakovanjih za premiera potrdil parlament.

S svojo napovedjo je Kan potrdil vse glasnejša ugibanja o bližajočem odstopu. Generalni sekretar Kanove Demokratske stranke Kacuja Okada je že v ponedeljek napovedal, da bodo v stranki o novem predsedniku glasovali 29. avgusta, parlament pa naj bi zmagovalca za premiera potrdil že naslednji dan, v torek 30. avgusta.

Pogoj za izbiro novega predsednika tako stranke kot vlade je sicer sprejetje dveh zakonov, o izdaji obveznic in o obnovljivi energiji, za katera se je zavzemal Kan. Parlament, v katerem ima večino Kanova vladajoča Demokratska stranka, naj bi predloga zakona potrdil v petek, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Med vodilnimi člani vladajoče stranke sicer že nekaj časa poteka napeta tekma za Kanovo nasledstvo, pri čemer je doslej za favorita veljal trenutni finančni minister Jošihiko Noda. Za dodatno vznemirjenje pa je danes z napovedjo kandidature poskrbel nekdanji zunanji minister Seidži Maehara, ki glede na javnomnenjske raziskave uživa največjo podporo.

Kot je dejal, se mora vladajoča stranka poenotiti, da bi lahko rešila krizo, ki sta jo prinesla potres in cunami 11. marca. Prav zaradi kritik na račun vodenja države v obdobju po nesreči se je Kan že več mesecev soočal s pozivi k odstopu.

49-letni Maehara, ki si je zaradi sproščenega nastopanja pred kamerami prislužil vzdevek "Japonski Tony Blair", bi v primeru izvolitve postal najmlajši japonski premier po drugi svetovni vojni. Med drugim je poznan po strogem stališču do Kitajske in Severne Koreje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.