c S

EU Tuniziji namenila 110 milijonov evrov za zagon gospodarstva

23.08.2011 14:48 Bruselj, 23. avgusta (STA) - EU je danes odobrila dva nova programa finančne pomoči Tuniziji v skupni višini 110 milijonov evrov, ki sta del okrepljene podpore unije tej državi po januarski revoluciji, ki je strmoglavila dolgoletnega tunizijskega predsednika Zina El Abidina Ben Alija.

Kot so sporočili iz Bruslja, finančna sredstva EU podpirajo politične in gospodarske reforme v Tuniziji, zlasti izboljšanje gospodarskih in socialnih razmer ter razvoj novih možnosti za zaposlovanje.

Prvi program, vreden 90 milijonov evrov, je namenjen podpori ukrepov za oživitev gospodarstva, ki jih je nedavno sprejela tunizijska vlada. Osredotoča se predvsem na najbolj zapostavljene socialne skupine, kot so regije v notranjosti države, brezposelni z univerzitetno izobrazbo in najrevnejše družine, ter na izboljšanje upravljanja in razvoj zaposlovanja.

Drugi program s proračunom je namenjen krepitvi dinamičnosti in konkurenčnosti tunizijskega gospodarstva, 20 milijonov evrov pa bo namenjenih nacionalnim politikam za modernizacijo storitvenega sektorja, je še sporočila Evropska komisija.

Kot je ob tem izpostavil evropski komisar za širitev in sosedsko politiko Štefan Füle, programa dokazujeta zavezo EU, da podpre prizadevanja tunizijskih oblasti za ponoven zagon gospodarstva, ter njeno zaupanje v prihodnji potencial tunizijskega gospodarstva.