c S

Zveza potrošnikov opozarja na rast stroškov upravljanja z bančnim računom

23.08.2011 13:14 Ljubljana, 23. avgusta (STA) - Cene storitev v plačilnem prometu naraščajo že od konca leta 2005. Pri tem prednjačijo velike banke, male pa jim sledijo, opozarjajo v Zvezi potrošnikov Slovenije. Avgusta so na zvezi pod drobnogled vzeli stroške poslovanja z osebnim računom in ugotovili velike razlike med bankami ter posledično velike prihranke za potrošnike ob zamenjavi banke.

Na zvezi tako poudarjajo, da je višanje in uvedba dodatnih provizij za banke zelo donosen vir prihodkov, od potrošnika pa je odvisno, kako bo ukrepal v primeru visokih stroškov poslovanja z osebnim računom. Kot pravijo, je zamenjava banke zalo preprosta, prihranki za potrošnika pa lahko zelo veliki.

Na spletni strani www.zps.si so tako brezplačno dostopni kalkulatorji in primerjalniki, s katerimi lahko potrošniki primerjajo stroške poslovanja z osebnim računom, ponudbe posojil in obrestne mere za denarne vloge.

Primerjava letnih stroškov poslovanja na bančnem okencu tako kaže, da lahko potrošnik s prehodom od najmanj do najbolj ugodne banke prihrani do 146 evrov.

Najvišji stroški poslovanja z osebnim računom prek bančnih okenc so tako v Banki Koper (231,30 evra). V prvi peterici najdražjih sledijo Unicredit banka Slovenija (220,40 evra), Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) (210,09 evra), Banka Sparkasse (197,88 evra) in Nova Ljubljanska banka (NLB) (197,16 evra).

V peterici najbolj ugodnih bank po tem kazalcu so Poštna banka Slovenije (123,33 evra), Probanka (114,56 evra), Deželna banka Slovenije (114,34 evra), Hranilnica Lon (93,12 evra) in Delavska hranilnica (85,46 evra).

Med bankami so manjše razlike, ko gre za letne stroške poslovanja prek spletne banke, potrošniki, ki prevladujoče uporabljajo storitve spletnega bančništva, pa lahko s prehodom z najmanj na najbolj ugodno banko prihranijo do 60 evrov.

Najvišji stroški poslovanja z osebnim računom prek spletne banke so tako pri NKBM (111,45 evra), sledijo pa Banka Koper (101,70 evra), NLB (99,12 evra), SKB banka (90,72 evra) in Banka Celje (89,61 evra).

Najcenejše so medtem Probanka (68,36 evra), BKS banka (61,40 evra), Banka Sparkasse (56,04 vera), Hranilnica Lon (55,68 evra) in Delavska hranilnica (51,38 evra).

Podatki sicer veljajo za potrošnika, ki mesečno plača dva plačilna naloga in štiri posebne položnice, po eno neposredno bremenitev in trajni nalog, trikrat dvigne denar na bankomatu druge banke in uporablja kreditno kartico. Individualne prihranke lahko potrošniki ugotovijo z vnosom podatkov v primerjalnik na spletni strani zveze.

V zvezi pojasnjujejo, da so banke odkrile, da so provizije zelo donosen posel. Pri zviševanju provizij namreč po njihovih navedbah računajo na to, da občasni majhni dvigi posameznih stroškov potrošnikov ne bodo preveč razburili in da se ne bodo lotevali primerjav med bankami. Poleg tega banke uvajajo tudi plačljivost storitev, ki so bile doslej brezplačne.