c S

Sirijce opogumilo dogajanje v Libiji

23.08.2011 09:54 Damask, 23. avgusta (STA) - Na tisoče Sirijcev, ki jih je opogumil hiter razvoj dogodkov v Libiji, se je v ponedeljek zgrnilo na ulice in z vzklikanjem opominjalo predsednika Bašarja al Asada, da bo 40-letna vladavina njegove družine naslednja diktatura, ki se bo zrušila, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Protestniki v več mestih po Siriji so v ponedeljek vzklikali "Z Gadafijem je konec, sedaj si na vrsti ti, Bašar".

Po navedbah prič pa so se varnostne sile na proteste znova odzvale z nasiljem in pri streljanju na množico na osrednjem trgu v Homsu ubile najmanj enega človeka. Vsega skupaj naj bi v ponedeljek po državi v zatiranju protestov umrlo okoli deset ljudi.

Al Asad medtem še naprej vztrajno zavrača pozive k odstopu. Nazadnje je v ponedeljek francoski zunanji minister Alain Juppe napovedal, da bo al Asad po Gadafiju naslednji, ki bo strmoglavljen z oblasti. Turški zunanji minister Ahmet Davutoglu pa je dejal, da bi se morali "voditelji zavedati, da bodo ostali na oblasti, dokler bodo ostali dojemljivi za zahteve ljudi".

Svet ZN za človekove pravice je v ponedeljek na izrednem zasedanju razpravljal o nasilnem zatrtju protivladnih protestov v Siriji, v katerem je po besedah komisarke Navy Pillay umrlo že več kot 2200 ljudi. Svet ZN je ponovno pozval k takojšnjemu končanju nasilja.