c S

Newyorško tožilstvo umaknilo obtožnico proti Strauss-Kahnu

23.08.2011 09:54 New York, 23. avgusta (STA) - Newyorško tožilstvo je v ponedeljek zvečer zaprosilo sodišče za umik vseh obtožb proti nekdanjemu prvemu možu Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominiqueu Strauss-Kahnu. Kot so dejali, jim vztrajno laganje hotelske sobarice, ki naj bi jo Strauss-Kahn posilil, onemogoča ugotoviti, kaj se je v resnici dogajalo.

V prošnji, dolgi 25 strani, je tožilstvo ugotovilo, da so navedbe sobarice Nafissatou Diallo, ki Strauss-Kahna obtožuje spolnega napada v newyorškem hotelu Sofitel, preveč nekonsistentne in so preveč načele njeno kredibilnost. Sicer je DNK analiza najdenih sledi dokazala, da je do spolnega stika prišlo, a ni nujno, da je prišlo do posilstva, medicinski dokazi pa niso nedvoumni, je še ugotovilo tožilstvo, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Da bi torej dokazali, da je šlo za posilstvo, sloni zgolj na pričanju sobarice. Zato "preprosto niso več prepričani, da bi lahko brez utemeljenega dvoma dokazali, da je obtoženi kriv", so še zapisali v prošnji sodniku Michaelu Obusu, da se obtožnica umakne.

Tožilstvo je odločitev za umik obtožnice proti Strauss-Kahnu sprejelo po še zadnjem srečanju s Diallovo v ponedeljek. Njen odvetnik Kenneth Thompson je po kratkem pogovoru za ameriške medije ocenil, da je tožilec Cyrus Vance s tem "ženski zanikal pravico v primeru posilstva in zanemaril tako forenzične, medicinske in druge fizične dokaze".

Thompson je izrazil tudi upanje, da sodišče predlogu tožilstva ne bo prisluhnilo in zahteval imenovanje posebnega tožilca. A to je po poročanju AP malo verjetno in odločitev o zavrnitvi vseh obtožb proti Strauss-Kahnu je pričakovati še danes. Obravnava je že napovedana za 17.30 po srednjeevropskem času.

Odvetnika Strauss-Kahna William Taylor in Benjamin Brafman pa sta na drugi strani izrazila zadovoljstvo nad odločitvijo tožilstva. "Že od vsega začetka smo vztrajali, da je najin klient nedolžen. Vztrajali pa smo tudi, da je veliko razlogov, zakaj se tožnici ne bi smelo verjeti," sta dejala.

32-letna sobarica, po rodu iz Gvineje, naj bi namreč pred leti domnevno lagala na prijavi za azil v ZDA, po domnevnem spolnem napadu pa je dala nekaj zmedenih izjav in ni znala pojasniti, kako so se na njenem bančnem računu znašle velike vsote denarja.

Do spolnega napada, ki ga sobarica očita Strauss-Kahnu, naj bi sicer prišlo 14. maja, ko jo je v hotelski sobi napadel in prisilil v oralni seks. Še isti dan so Strauss-Kahna aretirali na newyorškem letališču, nakar se je znašel v zaporu in kasneje v hišnem priporu.

Strauss-Kahn, ki je po aretaciji odstopil s položaja generalnega direktorja IMF, se je že v samem začetku izrekel za nedolžnega, ko pa se je primer proti njemu začel majati, so mu celo odpravili visoke zahteve po varščini, da se je lahko branil s prostosti.

Diallova je sicer proti njemu vložila tudi civilno tožbo, v kateri zahteva denarno odškodnino.