c S

Gadafijev sin Seif al Islam na prostosti napovedal zatrtje upora

23.08.2011 09:54 Tripoli, 23. avgusta (STA) - Sin libijskega voditelja Moamerja Gadafija, Seif al Islam, ki naj bi ga uporniki prejeli v nedeljo, se je danes ponoči pojavil pred tujimi novinarji v Tripoliju. Potem ko so uporniki v ponedeljek zatrjevali, da nadzorujejo večino mesta, je zatrdil, da je libijska prestolnica "pod nadzorom" režima. Tudi Gadafijev sin Mohamed je pobegnil upornikom.

Seif al Islam se je zgodaj davi v beli limuzini pripeljal v hotel Rixos, kjer pod strogim nadzorom režima biva okoli 30 tujih novinarjev. Popeljal jih je skozi dele prestolnice, ki so še vedno v rokah Gadafjevih sil, med drugim v okolico Gadafijevega kompleksa Bab al Zazija in sosesko Bu Slim, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

V srečanju s poročevalcem francoske tiskovne agencije AFP je Gadafijev sin, ki je zatrjeval, da bodo zatrli upor, dejal še, da je Tripoli pod nadzorom režim. S svojim nepričakovanim pojavom, potem ko so v ponedeljek tako uporniki kot Mednarodno kazensko sodišče zatrjevali, da je prijet, je vnesel novo zmedo v dogajanje v Libiji, od kjer prihaja veliko različnih informacij.

Uporniki so v ponedeljek zatrjevali, da nadzorujejo že okoli 95 odstotkov prestolnice. A tudi tiskovni predstavnik upornikov Mohamed Abdel Rahman je posvaril, da so Gadafijeve enote na obrobju Tripolija in so lahko "v središču mesta v pol ure". Nevarnost bo po njegovem prepričanju ostajala, vse dokler bo libijski samodržec na prostosti.

A kot je priznal vodja nacionalnega prehodnega sveta v Bengaziju Mustafa Adbel Džalil, uporniki ne vejo, kje je Gadafi in ali je sploh v Tripoliju. "Pravi trenutek zmage bo, ko bo Gadafi zajet," je dejal Džalil.

Uporniki, ki so izrazili presenečenje nad poročili, da je Seif al Islam svoboden, so po drugi strani potrdili, da je iz hišnega pripora, kamor so ga uporniki zaprli v ponedeljek, pobegnil še en Gadafijev sin, Mohamed.