c S

Germič morda predsednik DZ, Vlačič naj bi začasno vodil MNZ

23.08.2011 06:57 Ljubljana, 22. avgusta (STA) - Koalicijski stranki SD in LDS naj bi se dogovorili, da bo kandidat za novega predsednika državnega zbora Ljubo Germič (LDS), sta poročali TV Slovenija in POP TV. Po odstopu Katarine Kresal z mesta notranje ministrice, naj bi jo začasno nadomestil prometni minister Patrick Vlačič. Do petka pa naj bi bila znana vsa imena ministrskih kandidatov.

Po poročanju obeh televizij naj bi kulturni resor prevzel sedanji državni sekretar na tem ministrstvu Jožef Školč, sicer član LDS. Ministrstvo za visoko šolstvo in ministrstvo za javno upravo naj bi vodila člana SD. Tamara Lah Turnšek naj bi kandidirala za visokošolsko ministrico. Predsednik vlade in SD Borut Pahor ter predsednica LDS Katarina Kresal pa naj bi si na funkciji gospodarskega in notranjega ministrstva želela izkušenega strokovnjaka.

Poslanka SD Darja Lavtižar Bebler, ki so jo omenjali tudi kot morebitno kandidatko za predsednico državnega zbora, naj bi tako kandidirala za vodenje notranjega ministrstva. Kot morebitni kandidat za omenjeno funkcijo ali za ministra za javno upravo naj bi veljal tudi nekdanji notranji minister Rado Bohinc. Resen kandidat naj bi bil tudi poslanec SD Janko Veber. Po poročanju TV Slovenija naj bi bila imena jasna do petka, ko bo zasedalo predsedstvo SD.

V kabinetu predsednika vlade so sicer danes potrdili, da se je Pahor na vladi sestal s Kresalovo, pogovarjala pa sta se o kandidatih za nove ministre. Premier je že minuli teden potrdil, da bo zaupnico vladi vezal na imenovanje novih petih ministrov. Pojasnil je, da bo imena kandidatov za izpraznjena ministrska mesta predlagal v razumnem roku oz. kolikor hitro bo to mogoče.

DZ se je sicer v petek seznanil z odstopom Kresalove z mesta ministrice za notranje zadeve, ki do izvolitve novega ministra opravlja tekoče posle. Takrat je začel teči desetdnevni rok, v katerem mora predsednik vlade v DZ poslati predlog kandidata za naslednika Kresalove na čelu notranjega ministrstva. Kot kaže naj bi Kresalovo začasno nadomestil Vlačič.

V DZ pa bodo morali izvoliti novega predsednika, saj bo zdajšnji predsednik Pavel Gantar (Zares) po odhodu stranke Zares iz koalicije 1. septembra odstopil. Ta teden bodo tako potekala usklajevanja še z opozicijskimi poslanskimi skupinami. Poleg poslanke SD Lavtižar Beblerjeve se zdaj kot najresnejši kandidat omenja poslanec LDS Germič.