c S

Ban Ki Moon napovedal srečanje o Libiji

23.08.2011 06:57 New York, 22. avgusta (STA) - Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je v luči najnovejšega dogajanja v Libiji danes sporočil, da bo ta teden v New Yorku potekalo srečanje o Libiji. Srečanje naj bi potekalo v četrtek ali petek, med drugim pa naj bi se ga udeležili voditelji Afriške unije, Evropske unije, Arabske lige in Organizacije islamske konference.

Generalni sekretar ZN je ob tem sile, zveste libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju, pozval, naj nemudoma ustavijo spopade in omogočijo "gladko tranzicijo", ki bo zagotovila svobodno in demokratično prihodnost za državo. Po mnenju Bana je pomembno, da se konflikt konča brez nadaljnjih žrtev. Ban Gadafija sicer izrecno ni pozval k odstopu, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Ban je tudi pozdravil zagotovila vodje libijskega nacionalnega prehodnega sveta Mohameda Abdula Džalila, da bodo uporniki "zelo pazili", da zaščitijo civiliste ter ohranijo red in mir.

Generalni sekretar ZN je še zagotovil, da so ZN pripravljeni nuditi pomoč libijskemu ljudstvu na vseh pomembnih področjih - od prava, gospodarske obnove do izvedbe volitev -, ko se bodo spopadi v Libiji enkrat končali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.