c S

Na več veleposlaništvih Libije protesti v podporo upornikom

23.08.2011 06:56 Damask/Kuvajt/Atene/Sarajevo, 22. avgusta (STA) - Na več libijskih veleposlaništvih v različnih državah so danes protestniki izražali podporo upornikom, ki so v boju za Tripoli danes zavzeli že večino mesta. O sežiganju slik libijskega voditelja Moamerja Gadafija poročajo z veleposlaništev v Atenah, Sarajevu in Kuvajtu, medtem ko je veleposlaništvo v Siriji naznanilo podporo upornikom.

V Sarajevu je okoli deset Libijcev vstopilo v stavbo libijskega veleposlaništva, skozi okna metalo Gadafijeve slike, izobesilo zastavo upornikov, veleposlanika, ki naj bi bil vdan privrženec Gadafija, pa pozivalo k odhodu. Tako v stavbi kot okoli nje je nameščena policija, ki skrbi za to, da razmere ne bi postale nasilne, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Libijci so s sten trgali slike libijskega samodržca tudi na veleposlaništvih v Kuvajtu in Atenah. V Kuvajtu je okoli 30 ljudi poleg tega zažgalo zastavo libijskega režima in izobesilo zastavo upornikov. Tamkajšnji veleposlanik je že sporočil, da se je pridružil prehodnemu nacionalnemu svetu.

Tudi na veleposlaništvo v Atenah je vstopilo okoli 25 ljudi, ki jih je tja spustilo osebje veleposlaništva in pri tem ni zaprosilo za pomoč grških oblasti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Člani libijskega veleposlaništva v Siriji so medtem sporočili, da so prestopili na stran upornikov. "Kar se sedaj dogaja v Libiji pomeni novo pisanje zgodovine prek revolucije, ki jo vodi žrtvovanje mladih Libijcev," so sporočili.

Dogajanje na predstavništvih Libije po svetu sledi napetemu dogajanju v državi, kjer naj bi uporniki po velikih uspehih v spopadih minulo noč danes nadzorovali že več kot 90 odstotkov prestolnice. Kje natančno se nahaja Gadafi, ni znano.