c S

Sarkozy Gadafija obtožuje ciničnega oklepanja oblasti

23.08.2011 06:56 Pariz, 22. avgusta (STA) - Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je danes libijskega voditelja Moamerja Gadafija obtožil "kriminalnega in ciničnega" poskusa, da se ohrani na oblasti, medtem ko se njegov režim očitno ruši in je njegov konec blizu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sarkozy je sile, zveste Gadafiju, pozval k prekinitvi ognja in predaji.

Iz njegovega urada so tudi sporočili, da je Sarkozy predsednika prehodnega nacionalnega sveta Mahmuda Džibrila v sredo povabil v Pariz na pogovore. V telefonskem pogovoru pa mu je danes dejal, da pozdravlja odločnost in pogum vodij in borcev narodnega sveta in vseh Libijcev, ki so se uprli.

Vse Libijce je še pozval, naj v duhu sprave in enotnosti sodelujejo pri oblikovanju nove demokratične Libije.

Pred tem je francoski zunanji minister Alain Jupe pozdravil očiten poraz Gadafijevega režima. "Zelo smo zadovoljni. Francija je tvegala, vendar pa je šlo za pravično stvar," je dejal ter spomnil, da je Francija prva priznala prehodni nacionalni svet ter mu ob tem obljubil nadaljnjo podporo Pariza.

Dodal je, da je Francija predlagala, da bi od prihodnjega tedna v Parizu pripravili izredno srečanje kontaktne skupine za Libijo na najvišji ravni, ki bi se ga udeležili tudi predstavniki libijskega prehodnega sveta.

Francija je bila prva, ki je podprla libijske upornike in se zavzemala za vojaško posredovanje v Libiji, sodeluje pa tudi v letalskih napadih zveze Nato.