c S

Novogoriška občina vztraja pri odpoklicu prvega nadzornika Hita

22.08.2011 14:11 Nova Gorica, 22. avgusta (STA) - Na sredini skupščini Hita bo novogoriška občina kot eden večjih lastnikov družbe zahtevala odpoklic predsednika nadzornega sveta Gorazda Podbevška. Župan Matej Arčon namreč dvomi, da zaradi zapleta s podeljevanjem igralniške koncesije Alea Iacti ni prišlo do konflikta interesov, je povedal na današnji novinarski konferenci v Novi Gorici.

Župan je pojasnil, da je pričakoval drugačen Podbevškov odziv po zahtevi o njegovi razrešitvi, ki jo je v začetku julija naslovil na nadzorni svet. "Kaplja čez rob so bili njegovi napadi na vodstvo družbe Hit, njegov zagovor pa me ni prepričal," je še dejal Arčon.

Novogoriški župan je prvega nadzornika Hita Gorazda Podbevška pozval k odstopu, saj po njegovi oceni obstaja sum, da bi za zasebne interese in koristi lahko zlorabil notranje informacije zaupne narave o Hitu. Podbevškova žena Romana Podbevšek je bila do junija direktorica družbe Alea Iacta, ki želi ob nekdanjem mednarodnem mejnem prehodu Vrtojba zgraditi zabaviščno-igralniški center.

Zato je novogoriška občina predlagala širitev dnevnega reda skupščine Hita, ki bo v sredo.

Na današnji izredni seji bodo novogoriški svetniki sicer odločali tudi o podelitvi koncesije družbi Alea Iacta za opravljanje igralniške dejavnosti v sosednji, šempetrsko-vrtojbenski občini. Zaradi velikih razvojnih načrtov družbe Hit na tem območju naj bi predlagali negativno mnenje podelitvi koncesije.

Ministrstvo za finance je občine na Goriškem 20. julija pozvalo, naj jim posredujejo mnenje o podelitvi koncesije za opravljanje igralniške dejavnosti Alei Iacti v Vrtojbi ter jim dale 45-dnevni rok. Novogoriški župan pričakuje, da bodo mestni svetniki izglasovali sicer nezavezujoče negativno mnenje podelitvi nove koncesije.