c S

Libijski uporniki obljubljajo hitro oblikovanje oblasti

22.08.2011 14:10 Tripoli/London, 22. avgusta (STA) - Medtem ko se spopadi v libijski prestolnici nadaljujejo, je odpravnik poslov libijskega prehodnega nacionalnega sveta v Londonu Mahmud Nacua danes zagotovil, da v Libiji ne bo brezvladja in da bodo kmalu oblikovali prehodno vlado, ki bo imela sedež v Tripoliju.

Nacua je dejal, da je v Tripoliju in državi še nekaj žepov, kjer podpirajo samodržca Moamerja Gadafija, da pa uporniki nadzirajo že 95 odstotkov prestolnice in države. Po njegovem prepričanju je Gadafi še v prestolnici, a je obljubil, da bodo "obrnili vsak kamen, da bi ga našli", poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Kje se nahaja Gadafi, ni znano, je pa francoski tiskovni agenciji AFP neimenovani diplomat dejal, da se nahaja v kompleksu Bab al Azizija v Tripoliju, okoli katerega danes potekajo srditi spopadi. Televizija Al Arabija pa je poročala, da proti središču mesta z okrepitvami prihaja eden od Gadafijevih sinov.

Uporniki so sicer pred tem sporočili, da so prijeli Gadafijevega sina Seifa al Islama, ki je tako kot oče obtožen zločinov proti človečnosti.

Mednarodno kazensko sodišče v Haagu je aretacijo al Islama potrdilo, upornike pa pozvalo, naj ga izročijo sodišču. Sodišče je sicer zaradi zločinov proti človečnosti izdalo zaporni nalog tudi za Gadafija in vodjo libijskih obveščevalnih služb, Abdulaha al Sanusija. Socišče je tudi za njiju upornike pozvalo, naj ju izročijo v primeru aretacije.

Uporniki so sicer v preteklosti že obljubili, da jih bodo izročili sodišču, ob tem pa izrazili željo, da bi jim sodili v Libiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dpa je še poročala, da so uporniki v nedeljo prijeli še enega Gadafijevega sina, Al Sadija. Po trditvah upornikov naj bi se sicer sile, ki so varovale Tripoli in Gadafija, predale in pridružile upornikom.

Uporniki so danes po lastnih trditvah prijeli tudi pomembnega Gadafijevega telesnega čuvaja Sada Masuda, ki je skušal z večjo količino denarja po morju pobegniti iz Tripolija.

Zveza Nato je medtem zatrdila, da svojih akcij v Libiji ni usklajevala z uporniki, vendar pa se zdi, kot navaja AFP, da je pri njihovem napredovanju proti Tripoliju odigrala ključno vlogo. Tiskovni predstavnik operacije Združeni zaščitnik, polkovnik Roland Lavoie je poudaril le, da je naloga Nata zaščita civilistov v skladu z resolucijo VS ZN.

Kot navajajo tuje tiskovne agencije, pa ostaja dejstvo, da so Natova letala med operacijo v zadnjih petih mesecih v Libiji izvedle 20.000 poletov in 7500 napadov. Nadzirajo zračni prostor in morje ter so skoraj povsem uničile kapacitete Gadafijevih sil ter tako omogočile upornikom napredovanje. V zadnjih dveh dneh so Natova letala okrepila napade na območju Tripolija in zadela najmanj 40 ciljev.

Nato je danes poudaril, da bo nadaljeval z operacijo, dokler se Gadafijeve sile ne bodo predale in vrnile v oporišča.