c S

Merklova ne vidi nevarnosti za recesijo, še naprej odklanja skupne evrske obveznice

22.08.2011 11:55 Berlin, 22. avgusta (STA) - Kljub dolžniškim težavam nekaterih članic območja evra in slabšim gospodarskim podatkom v drugem četrtletju Nemčiji po mnenju nemške kanclerke Angele Merkel ne grozi recesija. Voditeljica največjega evropskega gospodarstva je v pogovoru za televizijsko postajo ZDF tudi znova zavrnila možnost uvedbe skupnih evrskih obveznic v trenutnih razmerah.

"Rešitev trenutne krize ni mogoča z uvedbo skupnih evrskih obveznic," je v nedeljskem pogovoru za eno od dveh velikih nemških javnih televizij dejala Merklova, ki je želel s tem pomiriti tudi trenja v vladajoči desnosredinski koaliciji.

Liberalci, manjša koalicijska partnerica, so namreč odločno proti uvedbi skupnih evrskih obveznic, prav tako pa jim močno nasprotuje tudi nemška javnost. Kot vsaj kratkoročni rešitvi za dolžniške težave so jim bolj naklonjeni opozicijski socialdemokrati.

Kanclerka je tako dejala, da bi bile skupne evrske obveznice v tem trenutku napačen odgovor. "Vodijo nas v dolžniško unijo in ne v unijo stabilnosti," je bila jasna. Vseeno pa njihove uvedbe očitno ne izključuje na dolgi rok. Kot je namreč zatrdila, ali "se bo treba v daljni prihodnosti razvijati naprej".

Merklova je sicer že večkrat jasno povedala, da je predpogoj za uvedbo tovrstnih obveznic, s katerimi bi si članice območja evra medsebojno jamčile za del javnega dolga ali morebiti celo za ves dolg in s tem znižale ceno zadolževanja za ranljive članice, veliko tesnejša usklajenost fiskalnih in gospodarskih politik. S tem bi zagotovili, da območje evra ne postane t.i. transferna unija, ko razvitejše in bolj disciplinirane članice podpirajo manj razvite in manj fiskalno trdne države.

Predsednica nemške vlade je tako za ZDF po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ponovila, da se je treba dolžniške krize lotiti pri koreninah in zagotoviti, da celotno evrsko območje postane bolj gospodarsko konkurenčno in javnofinančno stabilno. Merklova se zaveda, da bo to trnova pot in na njej niso možne čudežne rešitve.

Glede septembrskega glasovanja v nemškem parlamentu o dodatni pomoči Grčiji in okrepitvi ter povečanju prožnosti začasnega mehanizma za stabilnost evra, ki sta pomembna elementa za stabilizacijo razmer na finančnih trgih, je Merklova prepričana, da ji bo uspelo nabrati zadostno število glasov že v koalicijskih vrstah in se ji ne bo treba zanašati na glasove opozicije.

Kljub občutni upočasnitvi konjunkture v drugem trimesečju nemška kanclerka ne vidi nevarnosti za vnovično recesijo največjega evropskega gospodarstva. "Ne vidim ničesar, kar bi kazalo na recesijo v Nemčiji," je dejala. Obeti za celotno leto so po njenih besedah boljši kot lani, prav tako pa so razmere spodbudne na trgu dela.