c S

EU namerava zaostriti pravila delovanja schengna

22.08.2011 11:58 Bruselj, 22. avgusta (STA) - EU namerava septembra predstaviti predlog nove ureditve delovanja schengenskega območja, ki zaostruje nekatere pogoje. Med drugim bo morala vsaka država, ki bi želela za obdobje daljše od petih dni ponovno uvesti nadzor na notranjih mejah, pridobiti dovoljenje Bruslja, nadzor pa bo lahko izvajala največ pol leta, piše časnik Financial Times.

Osnutek uredbe, ki ga je dobil na vpogled Financial Times, predstavlja prvo zaostritev schengenskih pravil, odkar so leta 1995 začela veljati in prinesla prosto gibanje oseb in prosti pretok blaga in storitev v večini držav EU.

Zahteve po spremembi trenutne ureditve sta najprej začela izražati francoski predsednik Nicolas Sarkozy in italijanski premier Silvio Berlusconi, potem ko je Evropo po vstajah v arabskem svetu preplavil val priseljencev.

Več deset tisoč Tunizijcev se je namreč po prihodu v Italijo odpravilo proti Franciji, zaradi česar so francoske oblasti na svojo stran meje poslale policijo. Sarkozy je poleg tega zahteval zajezitev kroženja priseljencev po državah EU, tako da bi v "izjemnih okoliščinah" na mejah spet uvedli nadzor.

V skladu s predlogom unije bi nadzor nad začasno ukinitvijo prostega gibanja izvajala Evropska komisija. Tovrsten pristop zagovarja koalicija vzhodnih in južnih držav članic, od katerih številne nadzirajo zunanje meje unije. Rade bi se namreč izognile enostranskim potezam posameznih držav, ki bi želele zaobiti splošna pravila, danes piše FT.

Po drugi strani pa želijo Francija in številne druge severne države več svobode, ki bi jim nudila možnost "izolacije" držav članic, ki jih po njihovem prepričanju nezakoniti priseljenci uporabljajo za vstop v njihovo državo, še dodaja FT.