c S

Sirija osrednja tema zasedanja Sveta ZN za človekove pravice

22.08.2011 06:55 Ženeva, 22. avgusta (STA) - Svet ZN za človekove pravice se bo danes sestal na izrednem zasedanju v Ženevi, na katerem bo razpravljal o nasilju v Siriji. K izrednemu zasedanju je pozvalo 24 članic sveta, vključno s članicami EU, ZDA in vsemi štirimi arabskimi državami - Jordanijo, Kuvajtom, Savdsko Arabijo in Katarjem.

Svet ZN za človekove pravice je sicer o razmerah v Siriji objavil poročilo, v katerem je opozoril na hude kršitve človekovih pravic v tej državi.

V 22 strani dolgem poročilu, ki so ga objavili minuli četrtek, so med drugim zapisali, da bi nasilne zadušitve protestov v Siriji s strani sirskih varnostnih sil, ki so med drugim izvajale usmrtitve civilistov in mučile zapornike, lahko pomenile zločin proti človečnosti.

Svet za človekove pravice je Varnostni svet ZN ob tem pozval, naj razmisli o predaji zadeve glede kršitev človekovih pravic v Siriji Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC).

Poročilo je pripravila 13-članska ekspertna skupina po naročilu komisarke sveta za človekove pravice Navi Pillay. Komisija sicer ni imela vstopa v Sirijo, se je pa pri pripravi poročila oprla na pogovore ljudi tako v kot zunaj Sirije, na poročila zdravnikov o ranjenih v bolnišnicah in begunskih taboriščih, kot tudi na videoposnetke, fotografije in pisno korespondenco.

Poročilo je komisarka Pillayeva v četrtek predstavila tudi Varnostnemu svetu ZN v New Yorku, ob tem pa je ponovno pozvala, naj to najvplivnejše telo ZN dokaze o kršitvah posreduje ICC, ki bi nato lahko uvedlo preiskavo o morebitnih zločinih. A podporo za svoj poziv je med članicami VS ZN dobila le pri Franciji.