c S

Andreja Bajuka pospremili na zadnjo pot

22.08.2011 06:54 Ljubljana, 21. avgusta (STA) - Na ljubljanskih Žalah so se danes svojci, prijatelji in politiki poslovili od nekdanjega premiera, ministra in poslanca Andreja Bajuka, ki je v 68. letu starosti umrl v noči na torek. Pokopan je bil z vojaškimi častmi, pogrebu pa je poleg ožjih družinskih članov in pokojnikovih prijateljev prisostvovalo še okrog 1000 ljudi.

Pogreba so se udeležili tudi nekateri vidnejši predstavniki državnega vrha, med njimi predsednik republike Danilo Türk, premier Borut Pahor, predsednik državnega zbora Pavel Gantar in predsednik SDS Janez Janša.

Pred žalnim sprevodom je nekaj besed v spomin Bajuku spregovoril premier Pahor. Kot je dejal, je "v sodobni Sloveniji Andrej Bajuk opravljal pomembne politične dolžnosti" in dodal, da bi "svoj vpliv in moč lahko koristil za izravnavo osebnih krivic", a je namesto tega "svoje dostojanstvo zastavil za vzpostavitev javnih koristi". Po Pahorjevih besedah je bila v tem smislu njegova značajska lastnost izjemnega političnega pomena.

Andrej Bajuk je bil po Pahorjevih besedah njegov politični tekmec. "S kakšno strastjo sva znala eden zoper drugega braniti svoja stališča, vendar vedno spoštljivo," je dejal. "Kljub funkcijam in nazivom je dal rad vedeti, da je samo človek. A za sodobno Slovenijo je bilo precejkrat odločilnega pomena, da je bil velik človek širokega duha. V tem smislu ga nikamor ne pustimo oditi, ker ga še vedno potrebujemo," je še povedal Pahor.

Član izvršilnega odbora NSi Alojz Sok pa je v svojem govoru predvsem poudaril, da so se "kmalu po žalostni novici" o Bajuku, sicer ustanovitelju NSi, pričele slišati same lepe besede. "Celotna Slovenija je kar naenkrat priznala, da se je za vedno poslovil izreden človek. To so priznali tudi tisti, ki prej, čeprav bi lahko, tega nikoli niso rekli," je dejal.

"Bil bi predolg, če bi naštel vse, kar si sam in s pomočjo sodelavcev uspel narediti za boljšo Slovenijo," je še dodal Sok. Bajuk je po njegovem predstavljal lik sodobnega politika, ki je pri svojem delu in tudi zasebnem življenju udejanjil načela krščansko socialnega nauka in krščanskih vrednot.

Nekdanji veleposlanik Slovenije pri EU in Bajukov zet Igor Senčar pa je v svojem govoru povedal, da je Bajuk "vedno znal diskutirati z dobro utemeljenimi argumenti, za svoja stališča se je vselej trudil pošteno." Poudaril je, da je bil njegov tast časten človek, njegov temeljni pristop pa je bila "skrb za tisto, kar mu je bilo zaupanega, skrb za to, ali pravilno razume najpomembnejše izzive, ki mu jih je zastavljala stvarnost, in skrb za odgovorno ravnanje".

Mašo je vodil ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres, ki je med drugim dejal, da je bilo v minulih dneh o Bajuku "upravičeno povedano veliko častnega in lepega". V vseh menjavah svojega prebivališča je Bajuk po nadškofovih besedah ostajal zvest svojim koreninam, "čeprav je najbolj dinamična in ustvarjalna leta preživel v okolju, ki ga imenujemo novi svet, se v njem ni izneveril temeljnim vrednotam".

Ob tem je še izpostavil, da je Bajuk "vedno bolj odgovorne službe, ki so mu jih ljudje zaupali, sprejemal v svoji veri kot nalogo, ki jo je hotel izpolniti pred bogom z vso odgovornostjo in poštenostjo. Svoja poslanstva je pogumno izpolnjeval ne glede na to, ali so ga hvalili ali zaničevali".

Sicer pa je na pogrebu nekaj težav povzročalo današnje vreme. Zaradi vročine se je onesvestila najmanj ena oseba, slabo pa je bilo tudi vsaj trem vojakom.

Že v petek so se Bajuka na žalni seji državnega zbora spomnili najvišji predstavniki vseh treh vej oblasti. Spomin nanj so na žalni seji počastili tudi njegovi sodelavci iz obeh vlad, v katerih je sodeloval.

Podpredsednik DZ France Cukjati je na žalni seji DZ spomnil, da je bil Bajuk odličen finančnik in dober človek, ki je svoji domovini dal veliko. Nekdanji premier Janša pa je na žalni seji predstavnikov vlad dejal, da bo v spominu tistih, ki so imeli priložnost in čast delati z njim, ostal kot pošten, srčen in ognjevit zagovornik vsega, kar narekuje zdrava človeška pamet. Od srede so bile na vladi, v DZ in na stranki NSi odprte tudi žalne knjige.