c S

Afganistanska volilna komisija odvzela mandat devetim poslancem

22.08.2011 06:53 Kabul, 21. avgusta (STA) - Afganistanska volilna komisija je zaradi nepravilnosti na lanskih parlamentarnih volitvah danes odvzela mandat devetim poslancem, poročajo tuje tiskovne agencije. Posebno volilno sodišče je sicer junija razveljavilo izvolitev 62 poslancev, ker naj bi to dosegli s prevaro.

"Potem ko smo preučili zadevo, je komisija odločila, da devet poslancev iz osmih provinc ni upravičenih do mandata," je pojasnil vodja komisije Fazal Ahmad Manavi. Kot je dodal, bodo ti poslanci izgubili sedeže v parlamentu.

Pričakovati je, da bo po odločitvi volilne komisije končno konec razprtij glede volitev, zaradi katerih je parlament blokiran že vse od junija. Tedaj je posebno volilno sodišče pozvalo, da bi moralo 62 poslancev oziroma četrtina spodnjega doma parlamenta, ki šteje 249 sedežev, zaradi volilnih prevar vrniti mandat.

Volilna komisija je sicer novembra lani potrdila veljavnost rezultatov volitev, a je morala o zadevi odločati na novo, potem ko je afganistanski predsednik Hamid Karzaj razveljavil junijsko odločitev posebnega volilnega sodišča.

Parlamentarne volitve septembra lani so potekale v znamenju velikih volilnih prevar. Volilna komisija je razveljavila 1,3 milijona glasovnic, kar je skoraj četrtina vseh oddanih glasovnic. 19 kandidatov je bilo tudi izključenih zaradi poneverb.