c S

Grki množično s prijavami nad utaje davkov

22.08.2011 06:53 Atene, 21. avgusta (STA) - Grške oblasti so zagnale novo kampanjo, s katero poskušajo izslediti tiste, ki se izogibajo plačilu davkov. V časih zategovanja pasu prizadevanja vlade podpira tudi vse več Grkov; ti so lani vložili 19.000 prijav, od tega okoli polovico zaradi neizdajanja računov.

Številni Grki imajo občutek, da varčevalne ukrepe vlade bolj občutijo revni kot bogati. Tudi zaradi tega so postali pozorni na tiste, ki na veliko služijo, ob tem pa se izogibajo plačilu davkov, so ta teden poročale tuje tiskovne agencije.

Potem ko je leta 2008 grška policijska enota za finančni in gospodarski kriminal zaradi izogibanja davkov prejela okoli 4000, leta 2009 pa 4500 prijav s strani državljanov, je lani število poskočilo na 19.000.

Oblasti navajajo, da trenutno preučujejo premoženjsko stanje imetnikov več kot 2000 bančnih računov, na katerih so velike vsote denarja. Tistim, ki niso prijavili prihodkov, grozi kazen.

Po poročanju časnika Ta Nea so oblasti že zabeležile nekaj večjih primerov. Tako je skupno več kot 70 milijonov evrov neprijavljenih sredstev na bančnih računih imelo šest zdravnikov, astrologinja, frizer in neka turistična agencija. Astrologinja je tako na primer na računu imela štiri milijone evrov, čeprav uradno lani ni imela nobenih prihodkov.