c S

Američanoma v Iranu osem let zapora zaradi vohunjenja

22.08.2011 06:52 Teheran, 20. avgusta (STA) - Iransko sodišče je ameriška pohodnika, ki so ju julija 2009 aretirali na izletu na območju ob meji med Irakom in Iranom, spoznalo kriva vohunjenja in nezakonitega vstopa v državo. Kot na spletni strani poroča iranska državna televizija, jima je sodišče prisodilo osem let zaporne kazni.

Sodišče je za kriva spoznalo 28-letna Shanea Bauerja ter Josha Fattala. Zaradi nezakonitega vstopa v državo jima je prisodilo triletno zaporno kazen, še pet let pa sta dobila zaradi "vohunjenja za ameriško obveščevalno agencijo".

Skupaj z njima je bila pred več kot dvema letoma aretirana tudi 32-letna Sarah Shourd, ki so jo septembra lani po več kot letu dni pripora izpustili proti varščini 500.000 dolarjev. Njen primer je še vedno odprt in ji sodijo v odsotnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odvetnik Američanov, ki so se pri obtožbah vohunjenja izrekli za nedolžne, Masud Šafi je sicer povedal, da ga sodišče o odločitvi še ni obvestilo. Trije pohodniki so 31. julija 2009, ko so jih prijele iranske oblasti, zatrdili, da so nehote prečkali neoznačeno mejo med Irakom in Iranom.