c S

Nekdanji libijski premier prestopil na stran upornikov

22.08.2011 06:52 Bengazi, 20. avgusta (STA) - Nekdanji libijski premier in desna roka samodržca Moamerja Gadafija, Abdel Salam Džalud je skupaj z družino zbežal iz Tripolija in se pridružil upornikom, so v petek sporočili uporniki. "Gadafijev režim je pokončan," njegove besede navaja uporniška televizija Libija Avalam.

Da se je Džalud pridružil upornikom, je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil tiskovni predstavnik libijskih upornikov Ahmed Omar Bani. Njegove natančne lokacije zaradi varnosti uporniki niso želeli razkriti, domnevno pa naj bi nekdanji libijski premier pripotoval v mesto Zintan jugozahodno od libijske prestolnice.

Džalud je Gadafiju pomagal pri državnem udaru leta 1969, s katerim je slednji prevzel oblast v državi. Dolga leta je bil njegova desna roka in drugi mož Gadafijevega režima, med letoma 1972 in 1977 je bil premier. Po sporu z Gadafijem se je umaknil iz politike in praktično živel v hišnem priporu.

Njegov prebeg k upornikom je še en udarec režimu, ki ga je v zadnjih dneh zapustilo več visokih predstavnikov. Ta teden so viri v Tripoliju poročali, da je domnevno v Egipt zbežal vojaški poveljnik in dolgoletni tesen zaveznik Gadafija, poveljnik Masud Abdul Hafiz, v Kairo pa je z zasebnim letalom z devetimi družinskimi člani na "turistični obisk" v ponedeljek prispel Gadafijev minister za notranje zadeve Nasr Mabruk Abdulah.

Libijski uporniki so sicer v petek sporočili, da so po hudih bojih zavzeli zahodno mesto Zliten, ki leži kakih 150 kilometrov vzhodno od prestolnice. Ob tem naj bi bilo ubitih najmanj 31 njihovih borcev, okoli 120 pa ranjenih. Na strani Gadafijevih sil pa naj bi bilo najmanj 40 mrtvih.

V Libiji so sicer vse glasnejše govorice, da se Gadafi pripravlja na pobeg, še poroča AFP.