c S

EU namerava ustaviti uvoz surove nafte iz Sirije

22.08.2011 06:51 Bruselj, 19. avgusta (STA) - Evropska unija po pozivu sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu k odstopu pripravlja ostrejše sankcije proti Siriji, ki bi vključevale ustavitev uvoza surove nafte iz te države, so po srečanju veleposlanikov držav EU v Bruslju danes povedali diplomati. Datuma uvedbe sankcij še niso določili, lahko pa bi jih uvedli v začetku septembra.

Veleposlaniki članic EU so se sporazumeli o sankcijah, ki bodo vključevale "prepoved uvoza surove nafte iz Sirije", je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal eden od diplomatov.

"Režim sirskega predsednika Bašarja al Asada po tem, kar je storil svojemu ljudstvu, ne more več biti sogovornik," je še dejal.

EU bo razširila sankcije proti Siriji, ki naj bi prizadele vse podpornike sirskega režima in tiste, ki z njim poslujejo, še poroča dpa.

Tiskovni predstavnik visoke zunanje predstavnice EU Catherine Ashton pa je pojasnil, da sedaj preučujejo, ali bi lahko sankcije uvedli proti celotnemu naftnemu sektorju ali zgolj posameznim podjetjem. V Bruslju tudi razmišljajo o tem, da bi uvedli prepoved prodaje pomembnih tehnologij Siriji.

Sirija proizvede na dan 380.000 sodov nafte. Največ nafte izvozi v evropske države, predvsem Nemčijo, Italijo in Francijo.

Odločitev o vnovični zaostritvi sankcij proti Siriji je bila dosežena le dan po tem, ko so ZDA in EU ter Velika Britanija, Francija in Nemčija sirskega predsednika pozvale k odstopu.

EU je sankcije proti Siriji nazadnje zaostrila 1. avgusta. Trenutno veljajo proti 35 osebam, čigar premoženje so v državah članicah unije zamrznili in zanje uvedli prepoved vstopa v EU.