c S

Boštjan Šoba po šestih letih spet v Sloveniji

19.08.2011 14:41 Ljubljana, 19. avgusta (STA) - Dopoldan se je v Slovenijo vrnil Boštjan Šoba, soobtožen v sojenju zoper nekdanjega državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Borisu Šuštarju, je poročal Radio Slovenija. Šoba se je roki pravice izmikal šest let, izsledili in prijeli pa so ga v Kanadi.

Šoba je v Kanado na službeno pot odšel že leta 2005, ko so njemu, Šuštarju ter še šestim soobtožencem sodili zaradi zlorabe položaja, vendar s poti ni vrnil. Postopek proti njemu so zato izločili in mu bodo sodili ločeno.

Kanadski policisti so ga avgusta 2007 prijeli na podlagi tiralice, vendar so ga po treh mesecih izpustili. Nato so ga znova prijeli februarja 2009. Kanadsko pristojno sodišče in ministrstvo za pravosodje sta izročitev dovolila, a je Šoba poskušal s pritožbami doseči, da ga ne bi izročili Sloveniji.

Slovensko ministrstvo za pravosodje je od kanadskih kolegov 15. julija letos prejelo odločbo, da se dovoli predaja Šobe Sloveniji. Po kanadski zakonodaji je morala biti predaja izvedena do 28. avgusta. Ker je v konkretni zadevi šlo za izročitev in ne deportacijo, so Šobo v Kanadi prevzeli slovenski policisti.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so prihod Šobe za STA potrdili in pojasnili, da mu je bil ob izročitvi vročen sklep o priporu, na katerega ima v skladu z zakonom o kazenskem postopku možnost ugovora v roku 24 ur. Če bo sklep o priporu potrjen, bo Šoba začetek sojenja najverjetneje dočakal v priporu.

Ker se priporne zadeve obravnava prednostno, je pričakovati, da bo glavna obravnava razpisana v razmeroma kratkem času. Na sodišču so tudi poudarili, da je bil Šoba v Kanadi v t.i. ekstradicijskem priporu, ki pa se ob morebitni obsodbi ne bi vštel k prisojeni zaporni kazni.

Okrožno sodišče v Ljubljani je Šuštarja julija 2007 v njegovi odsotnosti obsodilo na šest let zapora. Tudi Šuštar je odšel v Kanado, Sloveniji pa so ga izročili oktobra istega leta . Na leto in pol je sodišče obsodilo Stanislava Droljca. Ostali obtoženi pa so bili, z izjemo Aleksandra Hatlaka in Roberta Černeta, ki sta bila oproščena, obsojeni na različne pogojne kazni s preizkusno dobo treh let.