c S

Za samozaposlitve novih 9,5 milijona evrov subvencij

19.08.2011 13:33 Ljubljana, 19. avgusta (STA) - Ministrstvo za delo je zagotovilo nova sredstva za subvencije za samozaposlitev, je danes dejala generalna direktorica direktorata za trg dela in zaposlovanje Damjana Košir. Predvidoma od konca avgusta bo za nove vključitve na voljo 9,5 milijona evrov, kar zadošča za 2110 subvencioniranih samozaposlitev v višini 4500 evrov.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejala Koširjeva, je namen programa ustvarjanje novih zaposlitvenih možnosti s spodbujanjem podjetništva v obliki subvencij za samozaposlitev.

Program je namenjen brezposelnim osebam in tistim, katerih zaposlitev je ogrožena. Do sredstev so omenjeni upravičeni le, če v zadnjih 12 mesecih niso bili samozaposleni ali če v zadnjih petih letih niso bili njihovi prejemniki.

Projekt samozaposlitve sicer predstavlja novoustanovljeni poslovni subjekt, vključena oseba pa mora biti samozaposlena vsaj dve leti (v okviru zadnjega tovrstnega programa eno leto). Kot je ob tem opomnila Koširjeva, morajo tisti, ki samozaposlitev prekinejo predčasno, del sredstev vrniti.

Po njenih besedah pogodbo o samozaposlitvi izpolni več kot 80 odstotkov samozaposlenih, po preteku obdobja, za katerega se v zameno za subvencijo obvežejo k samozaposlitvi, pa ta delež upada. Po treh letih tako samozaposlenih ostane samo še nekaj čez 50 odstotkov. Zanimanje za subvencije za samozaposlitev sicer ves čas narašča, je navedla.

Predstavnica ministrstva za delo, družine in socialne zadeve je povedala še, da učinke programa redno spremljajo, saj morajo o njih tudi poročati. Zaradi opozoril sindikatov, da se ta institut zlorablja za nadomeščanje delovnih razmerij, pa bodo pripravili še posebno evalvacijo, je napovedala. V tej luči bodo preverili, kaj se dogaja s samozaposlenimi, kakšno delo opravljajo ipd. Zaključki naj bi bili pripravljeni prihodnje leto.

Za nove vključitve v program bo namenjenih 9,5 milijona evrov. 85 odstotkov sredstev programa zagotavlja Evropski socialni sklad, 15 odstotkov sredstev pa je zagotovljenih iz državnega proračuna.

Letos je bilo za samozaposlitev sicer že porabljenih 15 milijonov evrov, lani 10,5 milijona evrov, predlani pa 12 milijonov evrov.