c S

Ugibanja o novi stranki na levici

19.08.2011 14:44 Ljubljana, 19. avgusta (STA) - V javnosti so se pojavila ugibanja in informacije, da naj bi na levici nastajala nova stranka. Ta bi na naslednjih parlamentarnih volitvah pritegnila volivce leve politične opcije, katere strankam pada podpora. Podpora največje levosredinske stranke SD se je po zadnjih anketah namreč spustila pod 10 odstotkov.

Tako naj bi na levici nastajala nova stranka oz. gibanje Preporod. Glavno breme pri iskanju "novih obrazov" pa naj bi po poročanju spletne Demokracije nosila strokovnjakinja za komuniciranje in članica Foruma 21 Marta Kos Marko, pri čemer naj bi ji pomagala še vidna članica Foruma 21 Nevenka Črešnar Pergar.

Po poročanju omenjenega portala naj bi se gibanju že pridružili predsednik računskega sodišča Igor Šoltes, Manca Košir, Spomenka Hribar in drugi.

Tudi časnik Delo poroča o novi stranki Preporod, katere vodenje pa naj bi prevzel Šoltes. Ta je sicer govorice, da sodeluje pri nastajanju nove stranke, zanikal.

Ugibanja o novi stranki oziroma rekonstrukciji levice je na pogovoru z novinarji komentiral tudi vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer. O rekonstrukciji levice po njegovih besedah govorijo prav tisti, ki "levico zadnjih 15 letih intenzivno razbijajo". Da se levica okrepi, je bila po njegovi oceni priložnost v zadnjem mandatu, vendar se tisti, ki govorijo o rekonstrukciji po njegovih besedah "obnašajo kot lastovke - priletijo, se ugnezdijo in odletijo".

Glede ugibanj, da bi utegnil novo stranko prevzeti ljubljanski župan Zoran Janković, je Kumer dejal, da Janković namere po tem ne kaže, če jo bo pokazal, pa bo Kumer stranki predlagal, da se do tega opredeli.

Potrebo po rekonstrukciji levice so izpostavili že v Liberalni akademiji. Pred nekaj dnevi so v sporočilu za javnost izrazili prepričanje, da je res skrajni čas za rekonstrukcijo vlade in za premišljeno spremembo političnih konceptov. "Politična levica ni izgubila volivcev, ampak so volivci izgubili levico, ki bi ji lahko zaupali," meni predsednik akademije Darko Štrajn.

V LA menijo, da je v nastalem položaju treba resno razmisliti o odločnih in odločilnih potezah na levici. Da bi se odprla leva demokratično prepričljiva opcija, pa je po njihovem mnenju treba oblikovati novo vlado, preoblikovati stranke na levici in na novo definirati njihova medsebojna razmerja.

Poslanec in član stranke Zares Franco Juri pa je v današnjem odzivu na Liberalno akademijo zapisal, da je poziv za rekonstrukcijo slovenske levice z odobravanjem in simpatijo prebral. Juri ocenjuje, da se je profesionalna politika in z njo tudi levica, v zadnjih letih nedostojno oddaljila od civilne družbe, nastale so politične elite, desne in leve, ki jih običajno vodijo različni finančni ali kapitalski interesi.

Kot je zapisal, bodo stranke, ki bodo ponudile konkretne in oprijemljive programe v prid socialni državi, delavskemu soupravljanju, kooperativam, uveljavljanju javnega interesa, razvoju inovativnega in družbeno odgovornega ter trajnostno naravnanega podjetništva, miroljubni mednarodni politiki, sodelovanju z državami v razvoju, človekovim pravicam za vse, tudi našle pot do povezovanja mimo znanega sektaštva tradicionalne levice.

Ob tem je napovedal, da bo Zares te teme na svoji prihodnji konvenciji odprla brez zadreg in strahu v prepričanju, da je dolžnost politike predvsem udejanjenje vizij.